Hur ofta löper en hund?

En tik löper första gången vid 7-12 månaders ålder och fortsätter sedan med sina löp hela livet, om hon inte kastreras. Tiken löper normalt 1-2 gånger per år. Det finns de tikar som löper oftare än så. Vissa tikar har en väldigt regelbunden löpcykel med lika lång tid mellan löpen medan andra tikar har oregelbundna löp.

Förlöpet

För enkelhetens skull säger man att förlöpet startar med den första dagen då tiken blöder. Förlöpet varar en till två veckor och det är nu tikens kropp förbereder sig för parning och dräktighet.

Tikar producerar inte särskilt mycket blod och på vissa tikar märker man inte någon blödning. Tiken kan också vara duktig på att slicka sig så att man inte hinner upptäcka något blod. Man kan däremot märka hur tiken förändrar sitt beteende vid löpet. Hon kommer dels attrahera alla icke-kastrerade hanhundar i närheten och dels låter hon andra hundar komma närmare än vad hon normalt brukar tillåta. Det kan också vara så att hon kissar oftare än vanligt och blir extra intresserad av dofter. Vissa tikar kan skälla mer, verka irriterade eller vilja vara ifred.

Har man en tik som blöder mycket är det lämpligt att låta henne vara i rum med golv utan mattor som är enkla att göra rent. Det finns olika tikskydd man kan använda men om man sätter på tiken ett skydd kan hon inte göra rent sig själv. Det är viktigt att ta av skyddet ofta och tvätta skyddet regelbundet.

 

Höglöpet

Det är under höglöpet som tiken har ägglossning och kan bli dräktig om hon paras. Höglöpet varar allt från fyra till tolv dagar. Under höglöpet kommer inte längre blod från vulvan utan istället en klar flytning.

Ett ganska tydligt tecken på att tiken är i höglöpet är att hon för svansen åt sidan och höjer upp baken om man försiktigt stryker henne över baken och runt svansroten.

Det optimala tillfället att para sin tik brukar vara ett par dagar in i höglöpet. Läs mer om parning.

söt liten tik ligger på en rosa kudde

Efterlöp och skendräktighet

Det här är den period då tiken är dräktig om hon har parats, eller motsvarande tid för en tik som inte har parats. Efterlöpet varar ca två månader men kan vara längre. Läs mer om dräktighet hos tik.

Under efterlöpet är dräktighetshormonet progesteron högt i blodet, oavsett om tiken är dräktig eller inte. I slutet av efterlöpet sjunker nivån av progesteron och istället höjs nivån av prolaktin. Prolaktin stimulerar utvecklingen av juvervävnad och gör tiken redo att ta hand om eventuella valpar. Det här sker oavsett om tiken är dräktig eller inte och på vissa tikar märks det väldigt tydligt att hon tror att hon är dräktig, så kallad skendräktighet, eftersom hennes juver utvecklas och producerar mjölk.

Skendräktighet har en biologisk förklaring. Det är ett arv från vargen och deras vilda flockliv. I en vild flock är det bara alfatiken som paras och får valpar, samtidigt som alla tikar i flocken löper och blir skendräktiga. På så sätt kan övriga tikar ta hand om valparna och föda upp dem även om alfatiken skulle avliva under förlossning eller digivning. Läs mer om skendräktig hund.

Tik som kissar inne vid löp

Det finns tikar som kissar inne under löpet. Att tiken kissar inne kan bero på en beteendeförändring, men det kan också bero på en urinvägssjukdom. Kontakta alltid en veterinär om din tik börjar kissa inne. Om det finns en bakomliggande sjukdom som till exempel blåskatarr kan tiken få behandling. Om det inte finns en sjukdom kan kissandet bero på att tiken markerar revir under löpet. När man uteslutit sjukdom kan man bearbeta beteendet.


Hur mår hanhundar när tikar löper?

Icke kastrerade hanhundar reagerar generellt på tikar som löper, men deras reaktioner är väldigt varierande. Vissa hanhundar visar starkt intresse när de träffar en tik men är fortfarande kontaktbara och kan koppla av hemma. Andra hanhundar blir stressade när tikar löper och kan vara jobbiga att ha att göra med. De kommer inte till ro, kan försöka rymma eller yla hela nätterna. Om hanhunden mår dåligt under perioder som tikar löper och man inte planerat att använda hunden i avel så kan det vara en bra idé att kastrera hanhunden. Man kan testa med en kemisk kastrering eller välja att operera. Läs mer om kastrering.

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om veterinärvårdsförsäkring och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén