Träna hundens balans

Balans och koordination är beroende av hundens förmåga att avgöra och kontrollera de olika kroppsdelarnas position. Det här kan man träna genom att aktivera de små muskler som stabiliserar leder och skelett. Om hunden har en dålig balans är det de stora muskelgrupperna i hundens kropp som måste kompensera vilket kan leda till spända muskler och sträckningar. För att lyckas i de flesta hundsporter och för att hunden ska få en stark och stabil kropp är det viktigt att aktivera även de små musklerna.

Läs mer:

Exempel på balansträning för hund

Man kan träna hundens balans på många olika sätt. Det allra enklaste är att låta hunden röra sig på varierande underlag. Ta promenader i skogen och låt hunden ta sig fram genom ris och stenrösen, gå i sand eller våt mark. Andra tips till balansträning är:

Cavaletti: Låt hunden skritta över jämnt utplacerade hinder. Gärna så långsamt som möjligt. Man kan använda sig av en stege som man lägger på marken eller höjer upp litegrann om man har en stor hund. Man kan också använda bildäck som man lägger efter varandra och låta hunden kliva i dem.

Balansbollsträning: Det finns olika varianter och storlekar på balansbollar och balansplattor så man kan hitta det som funkar för sin hund. Man kan använda en vanlig balansplatta för oss människor som man hittar bland träningsmaterial i sportaffären eller köpa speciella bollar som är anpassade för hundar på nätet. Be hunden balansera med framtassarna på en balansplatta eller be den stå helt på plattan. På samma sätt kan man be hunden balansera på balansbollar eller till och med stå på dem.

Dogparkour: Hitta olika objekt i skogen eller i staden som hunden kan balansera på, kliva upp på eller gå runt. Fokus ska vara att göra övningarna långsamt och kontrollerat. Till en början kan man behöva hjälpa hunden med stöd så att de inte halkar, ramlar eller har för bråttom. Efterhand kommer hunden själv hitta balans och kontroll. Läs mer om dogparkour.

glad hund tränar balans med cavaletti

Goda råd inför balansträning med hunden

  • Värm upp hunden innan balansträningen. Det går bra med en liten promenad så att hunden kommer igång.
  • Börja med väldigt enkla övningar och gör dem långsamt och kontrollerat. Ha tålamod och stanna upp i samma övning tills hunden förstår vad den ska göra och hittar kontroll.
  • Anpassa träningen efter din hunds förmåga och ålder. En liten valp ska till exempel inte hoppa upp och ner från höga objekt. Om man låter valpen balansera på en stock kan man hjälpa den att komma upp och lyfta ner hunden.
  • Återhämtning och vila är väldigt viktigt! Planera vila efter varje träningspass. Hunden kan bli tröttare än vad vi tror av att koncentrera sig och göra rörelser sakta och kontrollerat.

Rehabilitering för hund

Balansträning är ofta en del av rehabilitering för hunden.

Läs mer
Linnéa Kjellén