Pälsvård på korthårig katt

En korthårig katt klarar som sagt ofta att hålla sig ren på egen hand. När katten fäller som mest päls på våren och hösten kan man kamma eller borsta katten. Om inte annat för att själv slippa lite av pälsen som annars hamnar på kläder och möbler.

Om katten lyckas smutsa ner sig med något som är klibbigt eller luktar illa kan man behöva bada även en korthårig katt. Tvätta katten med varmt men inte hett vatten och använd ett schampo som är anpassat för katter som du hittar i djuraffären.

Pälsvård på långhårig katt

Även en långhårig katt lägger mycket tid på att hålla sig själv ren, men de behöver mer hjälp från oss som kattägare. Långhåriga katter utvecklar lätt tovor om de inte borstas regelbundet. Man kan också behöva bada och schamponera dem för att pälsen ska hålla sig mjuk och len.

Om katten fått tovor i pälsen ska man borsta ut dem försiktigt. Man håller fast tovan och borstar på den. Om man borstar ovanför tovan finns det en risk att man luggar katten och att det gör ont. Ibland är enda lösningen att klippa eller raka bort tovorna. Man ska vara väldigt försiktig om man använder sax eller klippmaskin. Borsta ur eller klipp bort tovorna innan du duschar eller badar katten.

Har man en långhårig katt är det bra att skapa en rutin som man upprepar minst en gång i veckan. Hitta en plats som katten tycker om. Det kan till exempel vara i ditt knä, i soffan eller på ett bord. Börja med att borsta katten runt huvudet och på nacken, det tycker de flesta katter om. Fortsätt sedan försiktigt till andra områden på katten. Bygg upp relationen stegvis och belöna katten med godis så att den tycker att det här är en mysig stund som den gärna vill göra varje vecka.

katt njuter av att ligga i mattes knä och bli borstad

Hudvård på en nakenkatt

Har man en katt utan päls så är det istället huden som man ska ta hand om. Man vill undvika att den torkar ut eller blir alltför täckt av fett. Hos alla katter produceras en pälsolja i huden. På en katt med päls märks det inte så mycket men på en nakenkatt lägger sig oljan som en klibbig hinna på huden. En nakenkatt behöver därför badas en gång i veckan. Bada eller duscha katten med varmt vatten, gärna nära kattens egen kroppstemperatur och tvätta med ett milt schampo anpassat för katter.

Om nakenkatten blir väldigt torr i huden kan man använda en mild hudkräm. Man kan också testa att vänta lite längre än man brukar innan man badar den igen. Om katten har besvär av sin torra hud bör man ta kontakt med 2288 Djurens vårdguide och få rådgivning om vad man kan göra.

nakenkatt som får ett bad

Vanliga problem med kattens päls

Förutom tovor kan katten drabbas av andra problem med pälsen:

  • Mjäll i kattens päls behöver inte betyda att något är fel, det är helt enkelt hudceller som stöts bort och lossnar. Men synlig mjäll kan tyda på felaktigt foder, stress eller olika parasiter. Det finns särskilda schampon man kan använda men man bör alltid undersöka bakomliggande orsaker till mjäll med hjälp av veterinär.
  • Katten tvättar sig så att pälsen lossnar. Den här typen av beteende kan bero på allergi, stress eller att katten är understimulerad. Kontakta veterinär så att en utredning kan göras.
  • Att pälsen skivar sig är vanligt på äldre katter. Det beror på att pälsen blir fetare på grund av förändringar i hormoner eller näring. Det behöver inte bero på att katten tvättar sig sämre.

Katten tappar päls

Läs mer om vanliga orsaker till att katten tappar sin päls.

Läs mer
Linnéa Kjellén