Julgranen

Julgranen är ofta en enorm frestelse med sina ljus, kulor, glitter, pinglor och grenar. Det kan vara helt fantastiskt kul att klättra i granen. Ett ganska vanligt trick bland kattägare är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den inte välter när katten går till attack. Alternativet är att ha en mycket stadig julgransfot. Det är farligt med elsladdar, så ett bra alternativ är att ha sladdlösa och batteridrivna granljus. Det kan också vara bra att undvika de mest ömtåliga julgransprydnaderna.

 

Levande ljus

Levande ljus är ett stort problem under julen, inte bara hos familjer som har barn, utan även de med hund eller katt. Varje år orsakar levande ljus bränder i hem runtom i Sverige. Även om katter är smidiga djur så kan de lätt välta ett ljus – speciellt om det står på en plats där det inte brukar stå ett ljus. Ingen hylla sitter tillräckligt högt för att en katt inte ska nå den. Det finns ett stort utbud av LED-ljusstakar som varken kan bränna katten eller orsaka brand.

Giftiga växter

Växter kan vara ett problem. Många av de växter vi väljer att pynta vårt hem med under julen är skadliga för katter. Alla liljeväxter är till exempel giftiga för katten och kan leda till akuta njurskador. Se upp med stora liljeblommor som katten kan stryka sig mot. Katten kan, när den tvättar och slickar sig, få i sig giftigt pollen som hamnat i pälsen. Julstjärnor kan vara irriterande och julrosor kan vara dödliga. Om katten ätit växter måste du hålla koll på allmäntillståndet. Kontakta veterinär om katten blir dålig. Om katten har ätit liljeväxter eller julrosor är det inget att vänta på - åk till veterinär. Läs mer om giftiga växter för katten.

Djurens vårdguide

Ring 90228 om du behöver vårdrådgivning för din hund eller katt. Djurens vårdguide har öppet alla vardagar 8-20.

Läs mer

Julklappar

Självklart ska katten också få julklappar och ta del av glädjen runt granen. De kan tycka att det är fantastiskt roligt att leka med prasslande papper och glittriga snören. Julklappssnören blir dock ett problem om de hamnar i kattens mage. Julklappssnören är inte gjorda för att lösas upp utan de kan fastna i tarmarna. Om katten kräks flera gånger är det viktigt att kontakta veterinär.

Kom ihåg katten

Glöm inte bort katten i allt julstök. Katten ska få extra kel, julklappar och godsaker. Alla katter uppskattar inte att hemmamiljön förändras eller att det kommer många besökare. Om du har en innekatt så var extra noga med att katten inte smiter ut. Ingen vill tillbringa julhelgen med att leta efter en försvunnen katt

Växter ofarliga för katter

Byt ut julstjärna och andra giftiga växter till sådana som katter tål. Vi listar några av dem som är lämpliga.

Läs mer
Linnéa Kjellén