Newfoundlandshunden Leo

Låt oss berätta om Leo. Leo är en Newfoundlandshund som är född i juni 2019. Det är en glad och sprallig nallebjörn som förgyller livet för sin matte och husse. Leo bor också ihop med sin ”storebror” Teddy.

Leos matte Sanela berättar:

-  Leo är en snäll och social hund, men också lite av en buse. Han försöker alltid hitta sätt att tänja lite på reglerna så att han kan få en extra godbit. Han leker också mycket med sin storebror Teddy. Leo älskar att bära saker, så han hjälper gärna till att bära hem saker från affären, eller har något i munnen under promenader. Man har aldrig tråkigt i närheten av Leo, han får oss att skratta!

newfoundlandhunden Leo bär på en påse, porträtt på Leo och Teddy

Hur kommer det sig att ni valde den här hundrasen?

-  Jag brukade vara rädd för hundar, men har ändå alltid varit nyfiken och fascinerad av dem. Jag hade en idé om att få ha en stor nallebjörn. Där jag kommer ifrån fanns det ganska många gatuhundar och många hundar som inte alltid var snälla. När jag flyttade till Sverige fick jag en ny bild av hur hundar kan vara och tillsammans med min sambo bestämde vi att göra ett försök att skaffa en hund.

Sanela och hennes sambo hittade en duktig uppfödare som gav dem möjligheten att hälsa på valpen ofta redan innan den flyttade hem till dem. På så sätt bearbetade hon sin rädsla och idag kan hon inte tänka sig ett liv utan hundar. Den första valpen som flyttade hem till familjen var Teddy, ett år senare kom Leo.

Varför valde ni att jobba med simning och räddning?

-  Newfoundlandshunden är en hundras som har en helt unik instinkt att rädda nödställda människor i vatten. Vi ville låta hundarna arbeta med det de är allra bäst på. Man kan uppfatta hundrasen som stor och tung, men i vatten är de smidiga, snabba och starka. De kan utan problem dra in en liten båt med människor i, eller få med sig en människa som hamnat i vatten. Både Teddy och Leo simmar ifrån oss utan problem!

I Sverige finns vattenprov som en officiell bruksgren för Newfoundland, Leonberger och Landseer. I flera länder i Europa används hundarna som livräddningshundar. Man gör ett prov med hunden innan de kan tävla i vattenarbete. Hunden ska simma 50 meter och därefter hämta en människa och apport ute i vattnet. När man har godkänt hundens sim- och räddningskunskap kan de börja tävla, eller till och med jobba. En färdigutbildad hund ska kunna livrädda människor som hamnat i nöd i vattnet.

-  Både Teddy och Leo älskar att bada och arbeta i vatten! Första gången Leo visade sina talanger var av misstag. Husse tappade en godisbit i vattnet och eftersom han så gärna ville ha godisbiten hoppade han i. Han är så snabb och smidig i vattnet! Vi blev så imponerade!

Teddy har fått göra sitt sim- och räddningsprov och planen är att även Leo ska få göra provet. Den här säsongen är många tillfällen för träning och prov inställda, men vi hoppas att Leo snart får chansen att visa vad han går för. Just nu vet vi inte riktigt hur det blir, eftersom Leo har problem med höftledsdysplasi.

Hur upptäckte ni att Leo har problem med höften?

-  När Leo var ca 4 månader gammal började han halta. Vi trodde att han kanske gjort sig illa när han lekte och vi tog honom till veterinären direkt. Första gången fick vi inga tydliga besked utan bara smärtstillande och fick åka hem igen. Eftersom hältan inte gick över åkte vi in igen och tillslut valde de att röntga Leo. Då såg man att höftleden inte utvecklats som den ska.

Vad är höftledsdysplasi?

Höftledsdysplasi (HD) är en utvecklingssjukdom som drabbar den växande hunden. Dysplasin medför att höftleden inte utvecklas normalt och gör att höftledskulan inte kommer att passa in i höftledsskålen eller att leden blir för grund. I höftleden kan det sedan uppstå en inflammation som gör att hunden blir stel och haltar. Läs mer om Höftledsdysplasi.

Hur går det med Leos hälta?

-  När veterinären hittat felet i höften fick Leo ett träningsprogram som vi har följt noga. Han går till exempel i vattentrask en gång i veckan. Vi har också fått riktlinjer kring hur mycket han får röra sig och vi försöker göra vad vi kan för att hålla honom lugn så han inte busar alltför mycket. Det är inte det lättaste eftersom Leo är en aktiv och sprallig hund.

hunden leo på rehabilitering

-  Rehabiliteringen har givit bra resultat, han haltar inte nu eftersom hans muskulatur hjälper till att hålla höften på plats. Man kan fortfarande märka att han blir trött i höften eftersom han sätter sig ofta och vilar. Nu har vi precis bestämt tillsammans med veterinären att göra en operation så att han har större chanser att vara bra i höften resten av livet.

-  När Leo simmar märks det inte alls att hans höft inte är ok. Han är stark och snabb och ska få möjligheten att få visa sina talanger i ett sim- och räddningsprov. Det märks att han trivs i vattnet och att han har det i sig att rädda någon som behöver hjälp.

-  Vi är så tacksamma för att vi valde en bra hundförsäkring till Leo! Utan den hjälp vi har fått hade det här varit svårt att hantera. Vi såg till att teckna en hundförsäkring direkt när vi hämtade hem Leo som valp, och vi tittade runt en hel del för att hitta en försäkring som vi kände oss trygga med.

Välj rätt hundförsäkring

Hos Moderna Djurförsäkringar delas hundförsäkring upp utifrån vilken veterinärvård du väljer: enkel, dubbel eller trippel. Läs vår guide och hitta rätt försäkring för dig.

Jämför försäkring
Linnéa Kjellén