Grillat kött och ben

Hunden är ett konstant hungrigt djur som ständigt letar efter något att äta. En väl kryddad och inoljad flintastek är rena himmelriket för en hund att sticka till skogs med. En normalstor hund har inga problem att snabbt sätta i sig ett sådant köttstycke även om det inte är lämpligt för dem. I bästa fall reagerar hundens matsmältningsorgan en stund efter och flintasteken kommer upp igen. Kryddor, salt och fett är inga bra saker för en hund att få i sig. Det finns andra saker som är ännu värre och som kan fastna i mage och tarm.

Tidigare sa man att man ska undvika att ge hunden ben från djur som börjar på F (fisk, fågel, fläsk och får) men det är inte riktigt så enkelt. Hunden ska helst inte äta något ben som kommer från grillen. Ben från nöt går oftast bra, inte alltför stor mängd kyckling funkar också men däremot ska man undvika kotlettben från alla djur och även undvika fläsk eller större fiskben.

hund amstaff som suktar efter grillspett

Hunden kan svälja något olämpligt

Majskolvstockar, persikokärnor, glasspinnar, kasslernät och diverse plastförpackningar brukar ofta kräva dyr veterinärvård. Om hunden svalt något som fastnat kan symtomen vara upprepade kräkningar, upphörd matlust och buksmärtor, ofta utan diarré eller normal avföring. Att själv ge saltlösning för att få hunden att kräkas upp föremålet ska man absolut inte göra! Det kan orsaka saltförgiftning som kan till och med döda hunden. Misstänker man att något stoppat upp i hundens matsmältningsorgan så är ett besök hos veterinären ett måste.

Fastnar något i tarmen så kan det göra så att blodtillförseln upphör runt om och vävnaden dör. Då måste den biten av tarmen tas bort. Tyvärr blir en nödvändig operation om något fastnat i matsmältningskanalen dyrbar. Det kan röra sig om 10.000-tals kronor. Då är det bra att ha ett gott skydd i Moderna djurförsäkringars hundförsäkring.

Vad får hundar äta eller inte?

 • Kan hundar äta banan? JA

 • Kan hundar äta jordgubbar? JA

 • Kan hundar äta vattenmelon? JA, men ge inte skalet till hunden. Det kan fastna bitar i mage och tarm som hunden inte kan bryta ner.

 • Kan hundar äta ananas? JA

 • Kan hundar äta kyckling? JA, generellt kan hundar äta kyckling. Det finns hundar som är allergiska. Undvik kycklingben. Precis som med annat kött ska hunden inte äta det kött vi har marinerat eller kryddat.

 • Kan hundar äta bröd? JA, men det är inte lämpligt att ge hunden bröd som innehåller mycket fett eller salt.

 • Kan hundar äta potatis? Om potatisen är kokt går det bra.

 • Kan hundar äta fläskkött? JA, men undvik benen, framför allt kotlettben. Vissa hundar är allergiska. Läs mer om hundar får äta kött.

 • Kan hundar äta lax? JA, lax i sig är inte farligt. Får hunden i sig en större mängd kan den bli dålig i magen. Vissa hundar är allergiska mot lax.

 • Kan hundar äta ost? JA, hundar kan äta ost men i begränsad mängd. Ost innehåller mycket fett och en del salt som gör att det inte är så nyttigt.

 • Kan hundar äta majs? JA, men inte majskolvar! De kan inte bryta ner majskolven så den kan fastna i tarmarna.

Får hundar äta kött?

Läs mer om vilka proteiner som är bra för hundar och vad man ska tänka på om man ger hunden färskt kött.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär