Sitt Ronja!

Häromkvällen sa matte att nu (!) var det slut på sötebrödsdagarna och dags att börja lära sig saker! Jag tyckte det lät konstigt - jag lär mig ju massor med nya saker varje dag! Jag har till exempel lärt mig att åka hiss, att gå i trappor, att igelkottar sticks, att människorna på kontoret klappar mig på magen om jag rullar över på rygg, och att det är en god idé att sitta under matbordet när de små människorna äter!

Min matte menade nog mer sådana saker som hon vill att jag ska kunna…vi har tränat på sitt, kom, nej, och varsågod, och hon säger att jag inte är alldeles hopplös.

”Sitt” är enkelt – en godis som förs över huvudet så att jag sätter ner rumpan. Jag förstod snabbt vad hon menade. Så nu använder vi sitt lite då och då – t.ex. när jag ska få mat och när kopplet ska av eller på.
valpen ronja övar på sitt

”Kom” var lite svårare, men matte är alltid jätterolig när vi tränar kom – hon springer iväg en bit, eller låtsas hitta något spännande på marken, eller bara sätter sig på huk och låter jätteglad! Extra noga är hon med att inte träna detta när jag redan är intensivt upptagen med något annat – för då menar hon att jag inte lyssnar utan bara lär mig att strunta i ordet kom. Än så länge är det för tidigt att lägga något krav i ordet, utan det ska bara vara roligt att komma till matte. Därför är det bättre att hon ropar kom när jag inte gör något särskilt, för då är det alltid jätteroligt att springa till henne och få belöning i form av klapp & kel, lek, eller en godisbit.

”Nej” har vi mest övat när jag hittat saker jag inte får tugga på, så det har till stor del fallit av sig själv att jag började förstå vad människorna menade när de sa nej och tog ut något spännande ur min mun. Sedan har vi också tränat det mer ordentligt genom att matte lägger ut en godisbit eller en leksak som jag gärna vill ha – och sedan säger hon nej. Då får jag inte ta den förrän hon säger ”varsågod”, och på så vis lär jag mig också att ”varsågod” betyder fritt fram! Så nu säger matte alltid varsågod t.ex. när jag får börja äta min mat, eller när hon kopplar loss mig för lek!

Dessutom tyckte matte att jag skulle börja lära mig spåra! Men det berättar jag mer om nästa gång.