Hur många katter kan man ha?

Det finns en begränsning i hur många katter du kan ha i ditt katteri. Dels finns det djurskyddsbestämmelser som ställer krav på hur mycket utrymme varje katt måste ha, dels finns det rekommendationer för att minimera risken för smittsamma sjukdomar. Om man har många katter måste man dessutom ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen. Det gäller till exempel om man har tio eller fler katter och föder upp tre eller fler kullar per år. Läs mer om lagar och regler för kattuppfödning.

Hur mycket utrymme behöver varje katt?

I Jordbruksverkets regler om skötsel av katt kan man hitta mer detaljerad information om hur mycket utrymme en katt minst måste ha i till exempel en rastgård eller annat rum för katten. Det är inte bara antalet kvadratmeter per katt som är det viktiga utan det viktigaste är att man kan ha katter på ett sätt så de håller sig friska och nöjda. Katter är inte flockdjur utan solitärer, och vissa individer har större behov av eget utrymme än andra.

En annan väldigt viktig aspekt är risken för smittsamma sjukdomar. Det finns en mängd olika infektionssjukdomar, orsakade av exempelvis bakterier och parasiter, som kan drabba katter. Man måste ha möjlighet att hålla nya katter i karantän och säkerställa att de är friska innan man introducerar dem till resten av kattgruppen. Man måste också ha möjlighet att skilja katter åt om en smitta uppkommer i gruppen. SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) rekommenderar att man inte har fler än tre katter per grupp.

Sen måste man givetvis ha möjlighet att sära på hankatter och honkatter. Man vill inte ha en oplanerad parning för att katterna lever för nära inpå varandra.

tre söta kattungar

Eget utrymme till katthonan och hennes kattungar

En dräktig katthona måste ha möjlighet att komma undan och få lite lugn och ro. Man vill ge katthonan en trygg miljö där hon kan föda sina kattungar och vara ifred de första veckorna i kattungarnas liv. Det är viktigt att hålla andra katter i hemmet borta från de nyfödda ungarna. Dels för att minimera risken för smittsamma sjukdomar, dels för att det inte ska hända något oturligt. En annan vuxen katt är inte alltid snäll mot de nya små kattliven.

Man rekommenderar att kattmamman och kattungarna har särskilda kattlådor första tiden. Kattmamman kan ha sin på en högre nivå där ungarna inte kan nå den, och kattungarnas låda måste anpassas så att honan inte kan komma in i den.

 

Miljö som katterna trivs i

Katterna ska få leva och skötas i en miljö som är bra för djurens hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Följande rekommenderas för att skapa en trivsam miljö för katterna:

  • Varje katt ska ha möjlighet att äta i lugn och ro, utan att störas av andra katter.

  • Samtliga katter ska ha tillgång till en torr, ren och mjuk liggplats. Man kan inte räkna med att katterna vill ligga och sova tillsammans med andra katter.

  • Katter som lever inomhus behöver berikning i form av upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på.

  • Inredning eller utrustning får inte riskera att skada katterna. Man kan till exempel behöva vara uppmärksam på elektronik, trånga utrymmen bakom möbler eller giftiga krukväxter.

  • Se till att ha minst en kattlåda per två katter och gör rent lådorna varje dag.

  • Katter som lever inomhus vill ha god ventilation och en skön rumstemperatur.

Vilken försäkring ska man välja?

Läs mer om våra försäkringar för kattuppfödare: veterinärvårdsförsäkring, livförsäkring och kullförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén