Att ha kattuppfödning hemma

Att föda upp katter hemma går ofta bra om man har tillräckligt med utrymme. Det finns krav på hur stort utrymme katter ska ha enligt Jordbruksverket. Det finns också rekommendationer att följa för att minska risken för smittsamma sjukdomar. Dessutom är katter inte flockdjur och kan behöva enskilt utrymme för att må bra. Sen måste man givetvis kunna skilja honkatter och hankatter åt. Planerar man att driva kattuppfödning i större omfattning kan man behöva bygga rastgårdar eller på annat sätt utöka utrymmet för katterna.

Skapa en miljö som katterna trivs i

Katterna ska få leva och skötas i en miljö som är bra för djurens hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Följande rekommenderas för att skapa en trivsam miljö för katterna:

  • Varje katt ska ha möjlighet att äta i lugn och ro, utan att störas av andra katter.
  • Samtliga katter ska ha tillgång till en torr, ren och mjuk liggplats. Man kan inte räkna med att katterna vill ligga och sova tillsammans med andra katter.
  • Katter som lever inomhus behöver berikning i form av upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på.
  • Inredning eller utrustning får inte riskera att skada katterna. Man kan till exempel behöva vara uppmärksam på elektronik, trånga utrymmen bakom möbler eller giftiga krukväxter.
  • Se till att ha minst en kattlåda per två katter och gör rent lådorna varje dag.
  • Katter som lever inomhus vill ha god ventilation och en skön rumstemperatur.

Extra viktigt är det att ha ett eget utrymme till katthonan och hennes kattungar. En dräktig katthona måste ha möjlighet att komma undan och få lite lugn och ro. Man vill ge katthonan en trygg miljö där hon kan föda sina kattungar och vara ifred de första veckorna i kattungarnas liv. Det är viktigt att hålla andra katter i hemmet borta från de nyfödda ungarna. Dels för att minimera risken för smittsamma sjukdomar, dels för att det inte ska hända något oturligt. En annan vuxen katt är inte alltid snäll mot de nya små kattliven.

Hur många katter kan man ha?

Det finns en begränsning i hur många katter du kan ha. Det är viktigt att följa de lagar och regler som finns och man ska göra vad man kan för att alla katter ska må bra. Om man har många katter måste man dessutom ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen. Det gäller till exempel om man har tio eller fler katter och föder upp tre eller fler kullar per år. Läs mer om lagar och regler för kattuppfödning.

En av de viktigaste anledningarna för att begränsa antalet katter som lever tillsammans är att minska risken för smittsamma sjukdomar. Det finns en mängd olika infektionssjukdomar, orsakade av exempelvis bakterier och parasiter, som kan drabba katter. Man måste ha möjlighet att hålla nya katter i karantän och säkerställa att de är friska innan man introducerar dem till resten av kattgruppen. Man måste också ha möjlighet att skilja katter åt om en smitta uppkommer i gruppen. SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) rekommenderar att man inte har fler än tre katter per grupp.

Kostnader och tid för kattuppfödning

Katter som sällskapsdjur är inte särskilt tidskrävande, men ska man föda upp kattungar får man räkna med att det kommer krävas både tid och pengar. Det blir snabbt ett stort projekt att få en meriterad katthona, att planera parning med rätt hankatt och hålla katthonan under uppsikt under dräktigheten och förlossningen. Att hålla rent när alla kattungar kommit kan också kännas som ett heltidsjobb. Förutom tid och engagemang är kattuppfödning förknippat med många kostnader. Läs mer om vad det kostar att föda upp katter.

liten söt kattunge ragdoll tittar mot kameran

Lagar och regler

Som kattägare finns det flera lagar, regler och riktlinjer som du bör känna till och måste följa. Ska man dessutom föda upp katter är det ytterligare lagar och regler man måste rätta sig efter. Det finns bl a lagar som styr hur man sköter om katter och det finns avelsregler som styr hur aveln ska gå till. Som kattuppfödare är det också viktigt att ta reda på vilka lagar som gäller vid försäljning och för avtal. Läs mer om lagar och regler för kattuppfödning.

Kunskap om parning, dräktighet och förlossning

Det finns inga gränser på hur mycket man kan lära sig om att föda upp katter. Allt från genetik och avel till hur en förlossning av kattungar går till och hur man säljer sina kattungar till rätt hem. Det är vår rekommendation att ta hjälp av erfarna uppfödare som kan dela med sig av sin erfarenhet och goda råd. Använd också det nätverk som finns av seriösa uppfödare, rasklubbar och organisationer som är engagerade i avel.

Mer fakta om katter

Läs mer om olika typer av katter, vilket foder katten borde äta med mera.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert