Vilket hundfoder ska jag välja?

De flesta hundfoder ger hunden de näringsämnen som den behöver. Men det finns skillnader. Priset är ett. Kvaliteten på råvarorna en annan. I en internetbutik med hemkörningsservice finns det "mer än 60 varumärken och över 1000 produkter". Hur ska en vanlig hundägare kunna välja? Troligtvis har man fått råd från sin uppfödare som funnit ett lämpligt valpfoder som passar till sin ras. De flesta uppfödare rekommenderar ett torrfoder och vissa rekommenderar ett färskfoder.Hundar som äter foder

Varför ska man ge särskilt valpfoder?

Det går även med ett vuxenfoder, men då ska det vara angivet på förpackningen att fodret kan ges till hundar "i alla livsstadier". Skillnaden med ett valpfoder är att det innehåller mer näringsämnen än ett vuxenfoder. Valpar som växer behöver mer energi i fodret och en anpassad mängd vitaminer/mineraler. En valp ska till exempel inte få i sig för mycket kalcium. Små hundar mår bra av att fodret inte tar så stor plats i magen och bitarna är anpassade till mindre munnar.

Hur länge ska man vänta med att ge vuxenfoder?

Det beror på rasen. Vissa mindre raser är fullvuxna redan efter ett år medan det för stora raser tar upp till två år! Uppfödaren har svaret. Hur ska man då tänka när man gör sitt val av hundmat till sin hund? De flesta hundar, cirka 95%, äter torrfoder i någon utsträckning. Hela 87% av de kommersiella foder som säljs är torrfoder. Cirka 10%  är burkmat och i resten på cirka 3% hittar vi till exempel färskfoder.

De flesta av Sveriges hundar, 8 av 10, får också en "topping" av hemlagat eller matrester. Cirka 75 % av energin till hundarna kommer från helfoder och cirka 25 % från det hemlagade. Det går att ge upp till 25 % hemlagat utan att det blir fel sammansättning i den totala kosten. Ökar man ytterligare, uppemot 50 % måste man göra den hemlagade delen fullvärdig med tillsatser av vitaminer och mineraler.

Spannmål eller inte till hunden?

De finns en del högljudda som hävdar att hundar är rovdjur och inte ska äta kolhydrater. Därför kommer det ut allt fler foder som är "spannmålsfria" på marknaden. Sanningen är att hunden är allätare och har varit det i tusentals år i sitt nära samliv med människan. Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU) i Uppsala gjorde 1997 en stor undersökning om vad svenska hundar äter. Undersökningen visade att hela 95 % av de svenska hundarna hade en korrekt sammansatt kost. Detta om något visar att de flesta helfodren ger vad hunden behöver.

De individer som inte fick en rätt sammansatt kost var de som fick både ett helfoder plus tillskott av vitaminer och mineraler. Då blev det för mycket av vissa vitaminer och mineraler, vilket kan vara mycket skadligt. Det fanns också hundar som fick hemlagad mat utan tillskott av vitaminer/mineraler. De hade förstås brist på vitaminer/mineraler vilket givetvis också är skadligt.

Många tror att ett högenergifoder är det bästa för sin hund, men man överskattar ofta hur aktiv den är. De flesta hundar, undantaget riktigt hårt arbetande hundar som exempelvis draghundar som är ute i stark kyla, behöver inte extra mycket näring. Det är i stället väldigt många hundar som blir överviktiga på grund av för mycket mat eller som får ett foder med för mycket energiinnehåll. Vissa hundar kan under jaktsäsongen behöva ett energirikare foder för att under resten av året återgå till ett normalt foder.

Hundrasernas idealvikt kan man se i rasstandarden. Den kan variera mycket. Det gäller att lära sig känna och se på hunden om den är över- eller underviktig. Man ska kunna förnimma revbenen under skinnet. Hunden ska ha en tydlig midja. Allt för många hundar blir överviktiga på grund av för mycket mat och för lite motion. Till dem finns det speciella lågenergifoder. Äldre hundar, som ofta lagt på hullet, kan också behöva ett sådant foder med mindre energiinnehåll. Men det finns också hundar som är undernärda på grund av dålig aptit och för lite näring i förhållande till den aktivitet den utför. Då krävs det ett för hunden godare och energirikare foder.

Är råvarorna av bra kvalitet?

Det är inte direkt filén från kon eller skinkan från grisen som hamnar i hundmaten. Det är andra delar som vi människor inte vill köpa men som håller en lika bra kvalitet näringsmässigt. Kyckling är den vanligaste proteinkällan i hundmat. Det har hög smältbarhet och ett låg pris. Det kan för känsliga raser vara en bra idé att välja ett foder som har en eller få proteinkällor då det då blir lättare att byta till något annat om hunden får problem med magen eller visar symptom av allergi. Då hjälper det inte med att bara byta märke då många foder innehåller en lång rad odefinierade proteinkällor under rubrikerna kött eller köttbiprodukter.

Det viktiga är att se att hunden mår bra. Har hunden en fin päls och är den pigg och glad? En bra lättplockad avföring kan ofta också vara ett utmärkt tecken på att hunden mår bra. Det mest avgörande skälet till att välja ett speciellt foder kan vara kostnaden. En liten hund - kostnaden blir inte så stor även om man väljer ett dyrare foder. En stor hund - äter mycket som ger hög kostnad med dyrt foder. Det ger skäl att välja ett billigare, men ändå bra foder.

Glöm inte att ge hunden friskt vatten! En hund behöver 50-60 ml vatten per kilo varje dag (i normal temperatur). En 30 kg tung hund behöver 1,5-2 liter per dag. Torrfoder innehåller bara 10 % vatten, resten måste hunden dricka.

Text: Gunnar Lindgren
Senast uppdaterad: 2018-01-07