Vad får hundar inte äta?

En bra grundregel är att hundar ska äta hundfoder eller hundgodis i lagom mängd för att hålla sig i god form och ha energi till sina aktiviteter. Dessvärre har hundar en förmåga att sätta i sig även sådant som inte är bra för dem. Ibland är det vi människor som ger dem olämpliga saker, ibland lyckas de själva leta upp något att snabbt sluka. Här följer en lista på några av de vanligaste och farligaste sakerna som hunden kan få i sig och som ofta leder till ett besök hos veterinären:liten hund jack russel äter ben med kött

7 saker som är farliga för hunden

1.       Russin och vindruvor:

Russin och vindruvor kan ge hunden akut njursvikt. Bara tio russin kan i värsta fall orsaka skador. Hunden kan få diarré, kräkas och bli vinglig. 
Det är inte känt vad som exakt gör att vindruvorna är giftiga för hunden.Det är ingen skillnad om druvorna är gröna eller röda, med eller utan kärnor, ekologiska eller inte. Däremot är vissa individer mer känsliga än andra.

2.       Fel mediciner:

Smärtstillande mediciner till människor, som till exempel Alvedon, kan leda till förgiftning med symtom som leverskador, försämrad syretransport i blodet, kräkningar och diarré. Vid förgiftning kan hunden även drabbas av en chock med kramper och kan dö. Hundar ska få medicin anpassad för hundar. Det är också viktigt att följa den dosering som framgår på läkemedlet eller som veterinär ordinerat. Om en liten valp på 3 kg får samma dos smärtstillande som en vuxen hund på 40 kg kan det få allvarliga konsekvenser.

3.       Choklad:

Choklad innehåller kakao och i kakao finns ämnet teobromin. Hundar har svårt att bryta ner teobromin och kan få kräkningar, buksmärta, skakningar, ökad törst och salivutsöndring samt hjärtklappning.

Ju mörkare choklad, desto mer teobromin och desto större risk för förgiftningssymptom. 200-400 gram riktigt mörk choklad kan vara en dödlig dos för en hund som väger 10 kg. Ljus choklad eller praliner med mindre kakao är inte lika farligt.

4.       Giftiga växter och blommor:

Många av våra vanliga krukväxter, växter i trädgården och ute i naturen är mer eller mindre giftiga. De är oftast inte bara giftiga för hundar utan även för katter och människor. 

Hundar äter normalt inte växter, men kan få för sig att tugga på en växt eller en gren som kan orsaka förgiftning. Reaktionen beror på vilken växt det är och vilken mängd hunden tuggat i sig. Vi har beskrivit några vanliga krukväxter som inte är giftiga i en artikel som handlar om att katter äter gräs. Flera företag som säljer växter har bra information om vilka växter som inte är giftiga.

5.       Strumpor och trasiga hundleksaker:

Framför allt valpar och unga hundar har en förmåga att tugga på allt möjligt som de kommer åt. Moderna djurförsäkringar får ofta hantera ärenden där hundar har svalt en strumpa och behöver behandling hos veterinär. Andra främmande föremål kan också orsaka problem för hunden; bitar från trasiga hundleksaker, juldekorationer, små barnleksaker med mera. Allt som hunden inte kan bryta ner eller bajsa ut kan fastna i mage eller tarm och orsaka stora besvär för hunden.

6.       Lök och vitlök

Det finns ett ämne i lök – alicin – som hundar har svårt att bryta ned. Ämnet kan lagras i kroppen. Alicin påverkar hemoglobin i blodet och ger upphov till blodbrist och försämrad syreupptagningsförmåga. Om hunden vid ett enda tillfälle får i sig en stor mängd lök eller ofta får matrester med lök i som ansamlas i kroppen, kan det orsaka förgiftningssymptom. Ämnet finns i både rå och tillagad lök och finns i höga halter i vitlök. Om du märker att hunden får diarré, kräkningar och/eller kramper kan det ha orsakats av lök eller vitlök.

7.       Olämpliga middagsrester

Vissa middagsrester kan bli farliga för hunden, till exempel vassa benbitar eller hårda delar som hunden inte kan bryta ner. Tidigare rekommenderade veterinären att du som djurägare bör undvika att ge hunden ben från djur som börjar på F (fisk, fågel, fläsk och får), men det är tyvärr inte riktigt så enkelt. Ben från nöt går oftast bra, men inte kyckling, kotlettben, fläskben eller större fiskben. Glöm inte att även majskolvar, persikokärnor, kasslernät och annat som din hund snabbt kan svälja ner också kan orsaka stora bekymmer.


Text: Linnéa Kjellén
Granskad av veterinär: Ylva Trygger
Senast uppdaterad: 2019-05-23