Ta hand om hundens tassar i vinter

Under kallare perioder utsätts hundens tassar för extra påfrestningar. Det brukar inte vara några större bekymmer med blöta, kyla och snö men räkna med lite extra omvårdnad. Det är smart att vänja hunden vid att du pysslar om tassarna. Om hunden är van vid att du håller på med klor och trampdynor så blir det lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer.närbild på hundtassar utomhus

Fryser hunden om tassarna?

Ibland kan man se hunden börja hoppa på tre ben när det är kallt, men då är det köldkramp och inte förfrysning som är problemet. Tassarna är konstruerade så att de inte kan förfrysa så lätt. Vissa hundar påverkas givetvis mer än andra. Vissa hundar fryser mer än andra generellt.

Vägsalt kan däremot vara ett större bekymmer. Se därför till att ge din hund ordentlig tassvård. Se över trampdynor, klor och hud och se efter om där finns skador som måste åtgärdas.

Klipp klorna på hunden

Klorna ska du klippa ofta. Det varierar från hund till hund men gör till vana att kolla dem varje vecka. Hellre klippa lite grann ofta än att låta klorna bli för långa. Numera finns det olika redskap för att klippa klorna. Det finns också leksaker som gör att hunden själv slipar ner klorna lite. Läs mer om att klippa klorna på hunden.

Ta hand om hundens trampdynor

Det kan bildas sprickor på hundens trampdynor. På vintern är det lämpligt att ha som vana att smörja in ytorna med tassfett innan ni går ut. Det går ofta bra med vanlig vaselin.

Du kan också välja att klippa lång päls på tassarna. Pälsen binder lätt fukt, snö, is och smuts.

Undersök om huden är frisk i utrymmena mellan trampdynorna. Är huden röd och svullen, pälsen rödbrun och det luktar ”gammal skurtrasa”, så har hunden drabbats av en svamp- och bakterieinfektion. Det kan hunden få i fuktig miljö. Prova att bada tassarna i ett medicinskt klorhexidinschampo som dödar både svamp och bakterier. Upphör inte problemen med tassbadet, låt en veterinär göra en grundlig utredning för att konstatera vad problemen kan bero på. Infektionen kan vara ett symptom på en underliggande allergi.

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-07-17