Ta bort fästing på katt

Med våren och sommaren kommer också fästingarna som kan orsaka besvär för katten. Fästingar bär på sjukdomar som kan drabba katten. De kan till exempel bli infekterade av anaplasmabakterier. Det är sällsynt att katter får borrelia. Även om katten inte blir smittad av en sjukdom kan de få besvär där fästingen har bitit dem. De kan också få med sig fästingar som sedan vandrar vidare till någon annan i hemmet, ett annat djur eller du själv som djurägare.

Ett sätt att minska antalet fästingbett är att genomsöka pälsen på katten varje gång den kommer in. När man kammar igenom pälsen kan man hitta fästingar som ännu inte har satt sig fast. I det fall man hittar en fästing på katten som har bitit sig fast ska man ta bort den så fort som möjligt för att undvika risken för överföring av smittoämnen. Risken för sjukdomar ökar ju längre tid fästingen sitter kvar på katten.

Så här gör du för att ta bort en fästing på katten:

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Kommer du åt med naglarna går det också bra. 
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra rakt ut och se till att få bort hela fästingen. 
  • Tvätta stället fästingen bitit på med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Det kan hända att delar av fästingens huvud eller främre benparet blir kvar. Att de är kvar innebär inte någon ökad risk för smitta och klådan brukar också avta när fästingen är borttagen. Kroppen kommer stöta ut delarna efter några dagar.
katt ute i högt gräs

Fästingar bär på sjukdomar

Fästingar i Sverige bär på främst tre olika sjukdomar:

  • borrelios
  • anaplasmos
  • TBE (Tick-Borne Encephalitis)

Det är framför allt anaplasma-bakterier som kan ge infektioner hos katter. Övriga sjukdomar är värre för hundar.
Läs mer om fästingar hos hund och katt.

Förebyggande skydd mot fästingar

Det finns olika fästingmedel på marknaden: Spot-on preparat, tuggtabletter och halsband som säljs via apotek. Dessa fästingmedel innehåller olika substanser som har olika effekt på fästingen.

En del fästingmedel har en avstötande effekt som gör att fästingen inte vill sätta sig på katten överhuvudtaget. Andra preparat dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Vissa preparat räcker under en längre tid medan andra måste upprepas regelbundet under fästingsäsongen. 

Om du känner dig osäker kan du rådfråga en veterinär, till exempel FirstVet, att hjälpa dig att välja ett preparat som fungerar för din katt. Välj ett fästingmedel som är anpassat för katter då några av fästingpreparaten för hund är mycket giftiga för katt.