Ta bort fästing på hund

Så fort det blir plusgrader ute dyker fästingarna upp igen. Fästingar bär på flera sjukdomar som kan drabba hunden så det är viktigt att skydda hunden mot fästingbett. Ett sätt att minska antalet fästingbett är att genomsöka pälsen efter varje promenad. När man kammar noga igenom pälsen kan man hitta fästingar som ännu inte har satt sig fast.

Om man hittar en fästing på hunden som har bitit sig fast ska man ta bort den så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen sitter kvar desto större risk är det att hunden får i sig ett smittoämne. 

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Kommer du åt med naglarna går det också bra.
  • Ta tag om fästingen så nära huden. Dra rakt ut och se till att få bort hela fästingen.
  • Tvätta stället fästingen bitit på med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Det kan hända att delar av fästingen blir kvar. Till exempel delar av huvudet, hela huvudet eller främre benparet. Det innebär sällan någon ökad risk för att hunden blir smittad så får man inte bort de sista delarna kan man låta dem sitta kvar. Kroppen kommer stöta ut delarna efter några dagar. Så fort man får bort fästingen från hunden kommer även klåda upphöra så då är det inte risk för att hunden kliar eller biter sig.
Husse kollar om hunden har fästingar, golden retriever

Fästingar bär på sjukdomar

Fästingar i Sverige bär på främst tre olika sjukdomar:

  • borrelios
  • anaplasmos
  • TBE (Tick-Borne Encephalitis)

Fästingar i andra länder, till exempel den bruna hundfästingen, kan bära på andra sjukdomar som kan bli allvarliga om hunden insjuknar. Några exempel på sådana sjukdomar är:

  • babesios
  • monocytär ehrlichios
  • hepatozoonos.

Förebyggande skydd mot fästingar

Det finns olika preparat mot fästingar. Spot-on preparat, tuggtabletter och halsband som säljs via apotek. De innehåller olika substanser som har olika effekt på fästingen.

En del fästingmedel har en avstötande effekt som gör att fästingen inte vill vandra över på hunden. Andra preparat dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Några preparat räcker en lång period medan andra behöver upprepas flera gånger under säsongen.  En veterinär kan guida dig till att välja ett preparat som fungerar för din hund. Var uppmärksam på att några av fästingpreparaten för hund är mycket giftiga för katt.

Läs mer om fästingar på hund och katt.