Syns du och hunden i mörkret?

Nu är höstmörkret här och det är dags att plocka fram reflexerna. Reflexer gör visserligen nytta året runt, det är många mörka timmar varje dygn i stora delar av Sverige. Även om det finns belysning så syns du dåligt – om du inte har reflexer.Hund mops på promenad en mörk kväll

Det är viktigt att synas i trafiken

40% av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Många av dessa olyckor skulle kunna undvikas om alla var noga med att använda reflexer. Vi hjälper bilister och cyklister genom att ha reflexer och lampa både på oss själva och på hunden. Om du inte har några reflexer och möter en bil med halvljus ser bilisten dig först när du är 20-30 m från bilen. Med en bra reflex syns du redan på ca 125 m avstånd. Ett vanligt misstag är att man tror att man syns om det finns gatubelysning, men det räcker tyvärr inte.

Reflex eller lampa på hunden?

Reflexer som sitter lågt och är i rörelse syns bäst. Hunden bör alltså ha en reflexväst eller sele med reflexer på och tänk på att det ska synas även framifrån och bakifrån. Har du en långhårig ras är det lämpligt med en reflexväst så pälsen inte döljer reflexerna. Till en korthårig ras kan det fungera med ett reflexhalsband. Du kan också komplettera med ett reflexkoppel. Du själv ska gärna ha reflexer i höjd med benen. Hos Pongo.se som säljer hundtillbehör hittar du många modeller på västar och selar. Där hittar du också riktigt bra lampor som är anpassade att fästa på halsband eller sele. Som kund hos Moderna Djurförsäkringar får du dessutom 10% rabatt.

Reflexer är en förbrukningsvara och håller sig inte synliga för evigt. De kan också försämras av fukt och smuts. Du kan ju enkelt kontrollera hur bra de syns genom att lysa på dem med en ficklampa i ett mörkt rum. 

Lampor eller blinkande halsband är bra så att du själv ser var hunden är, samt att fotgängare ser att du har hund med dig. Bilister ser däremot inte lamporna då deras strålkastare är starkare, men de ser reflexer bra. En kombination av reflexer och lampor är därför det bästa. Har du flera hundar kan du välja olika färg på lamporna så ser du enklare skillnad på dem även i mörkret. 

Reflexprodukter är en bra investering, det kan ju faktiskt rädda liv!

Nyfiken på vår hundförsäkring?