När hunden eller katten blir gammal

Hundar och katter har ett relativt kort liv. Till sist är vi där när djurets liv går mot sitt slut. Som tur är lever både hundar och katter länge utan att bli skröpliga. Våra djur lever allt längre tack vare bättre vård och kost. Det är oftast bara det sista året eller ett par år på slutet som man märker en klar förändring. Det kan vara att synen blir sämre, djuret börjar höra dåligt, andhämtningen ökar, hjärtat blir svagare, rörelsemönstret blir stelare och man märker att hunden eller katten lider av att något som gör ont. Risken för olika cancersjukdomar ökar också med stigande ålder.
katt som sover

Hälsoundersökning på en äldre hund eller katt

Det är bra att besöka veterinären för att undersöka djuret och få råd om lämplig behandling av krämporna. En ordentlig tandsanering kan ge en gammal hund eller katt livsgnistan tillbaka. Har en tik problem med livmodern kan en kastrering vara medicinskt motiverad. Förändrad kost kan hjälpa mot hjärt-, njur- och andningsproblem.

Det värsta är att man kanske inte märker av förändringarna. Det är lätt att bli hemmablind och man kanske inte inser att hunden eller katten plågas av sina krämpor, dålig syn eller hörsel. Då är det bäst att låta djuret somna från sitt lidande. Våra duktiga veterinärer kan det här. Djuret somnar lugnt in utan smärtor.

Vad gör jag om min hund eller katt avlider i hemmet?

Hundar och katter kan också avlida naturligt i hemmet eller råka ut för en olycka som tar deras liv. Vad gör jag med det döda djuret? Det bästa är att ta kontakt med din veterinär som har rutiner för det här. Det går också att ta kontakt direkt till de djurkrematorium som anlitas av veterinärerna. En kremering kan ske tillsammans med andra djur eller separat. Väljer du det senare så får du om du vill askan tillbaka. Oftast finns det en minneslund vid kremeringsanläggningarna. I många kommuner är det tillåtet att själv begrava sitt djur. Kontrollera med din kommun. Det viktiga är att djurkroppen grävs ner så djupt att vilda djur inte får möjlighet att gräva upp den. Det finns kommuner, till exempel Stockholm, där nedgrävning är helt förbjuden. Runt om i landet finns också ett antal djurkyrkogårdar. Din veterinär vet vad som finns där du bor.

Många säger att avliva sitt kära djur är bland det svåraste de varit med om och de säger att de inte ska skaffa någon mer hund eller katt. Trots allt så gör det flesta det i alla fall. Det är det som verkligen botar sorgen. ”Ingen kan ersätta min hund eller katt som har varit så fantastisk”. Nej, men man upptäcker snabbt att den nya valpen eller kattungen inte är en sämre kopia utan har en alldeles egen underbar personlighet.

När hunden eller katten blir äldre är det tryggt att ha en hundförsäkring eller kattförsäkring som Modernas som inte minskar den maximala veterinärvårdsersättningen med stigande ålder.

Text: Gunnar Lindgren