Pomeranian

En liten, fluffig, söt hundras som har gjort sig väldigt populär - Pomeranian är den mest populära hundrasen på webben! Läs mer om dess ursprung, egenskaper och kännetecken.
liten söt pomeranian hund utomhus

Pomeranians historia

Pomeranian är en variant av tysk spets. Man tror att deras ursprung kan vara spetshundar som fanns redan på stenåldern. Just den här lilla varianten av den tyska spetsen har utvecklats i England under 1800-talet.

Under början av 1800-talet importerades tyska spetsar till England, bland annat med drottningen Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. De hundarna var oftast vita och var större än den typ av Pomeranian som vi ser idag. Efterhand ökade intresset för mindre hundar och då började man behålla de dvärgväxta valpar som föddes och avlade på dem. Rasen fick ett stort uppsving när drottning Victoria visade intresse för och födde upp hundar av rasen. 1891 bildades The Pomeranian Club i England.
Pomeranian har varit populära i Sverige sedan början på 1900-talet.

En liten hund med många namn

Hundrasen pomeranian har haft många namn. Fram tills för drygt 100 år sedan kallades dessa spetshundar för Pommerska hundar i Sverige efter ett område i Tyskland, Pommern, där många spetshundar fanns. I England kallades hundrasen Fox dogs, i Tyskland Wolf-Spitz och i Frankrike Loup Loup. I Sverige tog man tyska namnet Zwergspitz som sedan övergick till Dvärgspets och nu har namnet Pomeranian.

Kännetecken och egenskaper hos pomeranian

Det här är en väldigt liten hund med kort kropp och en dubbel päls som står rakt ut från kroppen. De ser ut som små fluffiga bollar. Du kan träffa på pomeranian i lite olika färger där de vanligaste är orange, röd, svart, creme eller olika nyanser av sobel.

Sobel innebär att minst en tredjedel av hårstrået är mörkare i toppen. Oftast är grundfärgen gul, i olika styrkor, allt från nästan vit till röd. Topparna är ofta svarta eller i alla fall mörkare än grundfärgen. Vissa har endast en skugga längst ut på hårstrået, andra är så pass mörka att de ser nästan svarta ut.

Pomeranian är en pigg, positiv och vänlig hundras som ofta är hemkär och väldigt fäst vid sin familj. Det är först och främst en sällskapshund och en populär hund för utställning. Hundrasen aktiveras gärna i hundsporter som agility, flyball och rallylydnad. Som de flesta hundar uppskattar den också aktiviteter där den får använda nosen och sitt luktsinne.

Hälsa

Eftersom Pomeranian är så liten är den ömtålig och kan inte leka med större hundar eller små barn.
I rasen förekommer en del hälsoproblem som till exempel patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som påverkar pälsen. Det visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls.

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-02-05Två hundar pomeranian utomhus