Myrbett på hund och katt

Även små djur som myror kan orsaka din hund eller katt stora besvär. Om hunden eller katten passerar över ett område med myror sker betten oftast i tassar. Hunden/katten kan då skrika till av smärta och vägra stå på den bitna tassen. Om hunden eller katten ligger på en gräsmatta sker myrbetten på undersidan av kroppen, framför allt i armhålor och ljumskar där huden är tunn och extra känslig.
närbild på en myra på en pinne

Rödmyror sticks

Rödmyror sticks med en gadd. Rödmyrans stick svider och känns ungefär som en injektionsnål. Ibland upplevs en brännande känsla i stickområdet och det kan orsaka klåda. Huden kan få en röd upphöjning och i värsta fall kan det klia i flera veckor efter sticket.

Stackmyran bits

Stackmyran (Ettermyra eller Pissmyra) bits och sprutar in myrsyra. Det finns både hundar, katter och människor som är allergiska eller mycket känsliga för myrbett. Ofta uppkommer en brännande och svidande känsla i området och en överkänslig individ kan bli illamående, få nässelutslag och bli allmänpåverkad.

Vad gör jag för att hjälpa min hund eller katt?

  • Tvätta stickområdet med vatten och tvål.
  • Desinficera därefter området.
  • Om hunden eller katten får blåsor i området, punktera dem inte eftersom de då kan bli infekterade.
  • Eventuellt krävs klådlindrande salva eller kräm.

Kontakta veterinär om din hund eller katt reagerar kraftigt. Utnyttja gärna möjligheten att rådfråga en veterinär under ett videomöte med FirstVet. Veterinären kan då hjälpa dig med behandlingstips och du får även hjälp att avgöra om du kan avvakta hemma eller behöva uppsöka en veterinär för vård.

Läs mer om getingstick och andra insektsbett.