Kloklippning på hund – steg för steg

Att klippa klorna på sin hund är för många förknippat med osäkerhet och kan kännas lite läskigt. Innan du klipper klorna första gången – se till att du själv känner dig lugn och säker så att du kan förmedla rätt stämning till hunden. Be någon erfaren visa hur det går till och ta hjälp av råden nedan.

Så klipper du klor på hund:

Innan du klipper klorna på hunden, se till att det är lugn och ro så att hunden känner sig trygg. Du vill att hunden ska vara avslappnad medan du klipper och förknippa stunden med något positivt. Har du en valp ska du börja vänja den direkt.

  1. Hunden kan ligga ner, sitta eller stå. Testa dig fram och hitta ett sätt som passar dig och din hund bäst. Har du en liten hund kanske det funkar bäst att lägga den på rygg i ditt knä. Har du en stor hund kanske det är lättare att klippa klorna när hunden står upp, du viker tassen bakåt på samma sätt som en hovslagare verkar en häst.

  2. Använd en klotång som passar hundens storlek på klor och som är skarp. En klotång håller inte hur länge som helst, du kan behöva byta ut den efter ett år så att du inte använder en slö tång.

  3. Håll tassen i ett fast grepp så att du ser klorna ordentligt. Bra belysning underlättar. Ett tips är att använda en pannlampa, då får du en bra ljuskälla som du kan rikta på klorna.

4 tips när du ska klippa klor

  • Du vill undvika att klippa i pulpan. Har din hund ljusa klor kan du se pulpan. Har din hund mörka klor får du använda syn och känsel för att hitta pulpan. Den yttre hårda delen kan du klippa i, den inre tjockare och köttigare delen ska du undvika.

  • Klipp lite i taget, tunna skivor. Då är det lättare att undvika att klippa i pulpan. Du kan använda en fil och fila ner det sista när du närmar dig pulpan. Försök att klippa i en vinkel som stämmer med underlaget. Tänk dig att din hund står med tassen i marken – snittet som du klipper ska ha samma vinkel som klon möter marken.

  • Om du råkar klippa i pulpan – stoppa blodet med ”blodstopp” eller lite bomull och iskallt vatten. Potatismjöl stoppar också blödning. Fortsätt sedan att klippa de andra klorna. Försök att inte göra det dramatiskt. Det värsta med att klippa i pulpan är att hunden blir mer avigt inställd till att få klorna klippta. Du vill inte förstärka den negativa upplevelsen.

  • Klipp hellre lite ofta. Du kan ta alla klorna en gång i veckan eller två klor per dag. Kom ihåg sporrarna på hundens framben. Hur mycket du ska klippa varierar från hund till hund. Om du är osäker på vilken längd på klorna som är lämplig för just din hund kan du rådgöra med en veterinär.

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2018-05-23

Nyfiken på vår hundförsäkring?