1. Hem
  2. Tips & Råd
  3. Golden retriever

Golden retrievers historia

Golden retriever är en hundras från Storbritannien, den härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland. Rasen kom till i slutet på 1800-talet, aveln påbörjades hos rasens grundare Sir Dudley Coutts Marjoribanks, sedermera the förste baron av Tweedmouth.

Det fanns en efterfrågan på hundar som kunde apportera fågel och småvilt under jakt. Stora fågeljakter var väldigt populärt under senare delen av 1800-talet och att ha en egen stam av goda apportörer gav mycket hög status. Man ville ha en hund som lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet och röra sig bra både på land och i vatten. Andra egenskaper som var värdefulla var att de skulle kunna samarbeta väl både med sin förare och andra hundar.

1913 godkändes rasen och fick namnet Retrievers (golden or yellow) och rasstandarden skrevs. Den har varit i stort sett oförändrad sen dess.

1950 kom Golden retriever till Sverige. Mot slutet av 70-talet tog uppfödningen och populariteten fart och hundrasen ökade kraftigt i antal. Idag är det en av de mest populära och vanligast förekommande hundarna i Sverige.

glad hund golden retriever utomhus

Egenskaper hos en Golden

Golden retriever är en medelstor hund. Den ska vara symmetriskt byggd och ge ett kraftfullt och aktivt intryck. Den ska utstråla sundhet och vänlighet.

Golden retriever har en slät eller vågig päls som är glänsande och vattenavvisande. De har rikligt med tät underpäls som hjälper dem hålla värmen. Du kan se lite olika färg på golden retrievers, de finns i olika nyanser av gult, guld och crème.

En typisk golden retriever är utåtriktad, följsam, vänlig och har en stark vilja att vara till lags. Den är social och vill gärna spendera tid med sin familj. Golden retrievern har ofta ett bra tålamod med barn och går oftast bra ihop med andra hundar och andra djur.

Hundrasens ursprung som apportör gör den till en arbetande hund som gärna aktiveras på olika sätt. Den är väldigt allround och är populär både som jakthund, sällskapshund eller i olika hundsporter. Den är också vanlig som ledarhund och andra sorters assistanshundar och räddningshundar. En golden blir lycklig när den får använda sin nos och allra bäst är att få bära saker. De flesta golden älskar vatten – både rent och smutsigt!

 

Hälsa

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år gamla.

Det finns hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD). Det finns också andra sjukdomar som man arbetar aktivt med i rasklubbens avelsstrategi.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

golden ligger på gräset

Linnéa Kjellén