10 livsmedel som kan skada din hund

Choklad är en njutning för oss – men livsfarligt för hundar. Spenat och broccoli är nyttigheter som stärker vår hälsa – men inte alls är bra för hunden.
Här är 10 livsmedel som är vanliga att ha hemma, som är skadliga för din hund. Checka av listan och se till att din hund inte får i sig något giftigt. Om du misstänker att din hund har fått i sig något som är farligt är det lämpligt att rådgöra med veterinär eller i vissa fall ett akut besök till en klinik.

1. Deg
Jäser i magen på hunden och då bildas etanol – och hunden blir berusad. Stora mängder kan orsaka alkoholförgiftning. Det är sällan livsfarligt, men obehagligt för din hund. En berusad hund gör sig lätt illa och kan bli aggressiv.

2. Russin och vindruvor
Kan ge hunden akut njursvikt. Så lite som tio russin kan orsaka skador. Du märker att hunden är påverkad genom att den har diarré, kräks och är vinglig. 

3. Choklad
Kakao innehåller teobromin, som hundar – och även katter – har svårt att bryta ner. Ju mörkare choklad, desto mer kakao och desto större obehag för djuret. 200-400 gram riktigt mörk choklad kan vara en dödlig dos för en 10 kilos hund.
Så märker du att hunden är påverkad: Kräkningar, buksmärta, skakningar, ökad törst och salivutsöndring samt hjärtklappning. 

4. Stenfrukter 
Stenfrukter är till exempel aprikos, körsbär, plommon. Hunden kan sluka kärnorna som innehåller amygdalin. Ett ämne som i kroppen bildar giftigt vätecyanid. Symtomen kommer efter några timmar med illamående, kräkningar samt andnings- och hjärtpåverkan.

5. Tandkräm
Vissa innehåller xylitol (björksocker) som snabbt sänker blodsockernivån hos hundar och kan ge leverskador. Det finns också tuggummin och sugtabletter som innehåller xylitol som hunden alltså inte bör slicka i sig.

6. Värktabletter
Du får absolut inte ge din hund människomedicin – inte ens en liten värktablett. Det kan leda till förgiftning med symtom som leverskador, försämrad syretransport i blodet, kräkningar och diarré. Vid stark förgiftning kan hunden få en chock med kramper och avlida. Bamyl är en värktablett som kan fungera i nödfall men du ska alltid rådgöra med veterinär om mängden.

7. Lök och vitlök
Kan ge blodbrist. Det finns ett ämne i lök – alicin – som hundar och även katter har svårt att bryta ned. Därför kan det ”lagras” i deras kroppar. Ger du ofta hunden matrester med lök i kan dosen i hundens kropp bli stor. Ämnet finns i både rå och tillagad lök. Det påverkar hemoglobinet och ger upphov till blodbrist och försämrad syreupptagningsförmåga. Dödsfall har inträffat.
Så märker du att hunden är påverkad: Diarré, kräkningar, kramper. 

8. Salt
För mycket salt kan ge symtom som diarré, kräkningar, stelhet och kramper. Lägg därför aldrig till exempel en buljongtärning inom räckhåll för hunden.

9. Avokado
Innehåller ämnet persin som är giftigt för hundar i större doser och kan skada deras hjärta.

10. Spenat
Hämmar bildandet av röda blodkroppar om hunden äter mycket och ofta.

Utöver dessa livsmedel finns det mycket som är olämpligt för både hund och katt på grund av olika anledningar. Ett ökande bekymmer är övervikt hos våra husdjur för att vi ger dem felaktig mat och för mycket. Hundar och katter ska helst äta sådant foder som är anpassat för dem och i måttlig mängd. 
Chihuahua som äter vindruvor

Nyfiken på vår hundförsäkring?