Gå på hundkurs!

Att ha hund kan för en del medföra stora problem. För andra kan det vara alldeles underbart. Ett steg för att du ska kunna tillhöra den senare kategorin kan vara att gå på kurs med din hund!Hundar på kurs

Vad kan jag lära mig och min hund?

Det finns massor med olika kurser med olika namn att gå: Valpkurser av olika slag, allmänlydnadskurser, grundkurser, vardagslydnadskurser, rallylydnads- och agilitykurserkantarellhundkurser, viltspårskurser, apporteringskurser, spåra i stan, citykurs med fikastund...

Det som är bra med att gå på kurs med sin hund är inte bara att du får en hund som fungerar mycket bättre både hemma och ute i samhället. Det viktigaste är att du lär dig bättre förstå och kommunicera med din hund. De flesta hundar vill inget hellre än att matte eller husse engagerar sig i dem. Vilken kurs man väljer är underordnat, men det är viktigt att välja en grundläggande lydnadskurs först innan man går på de mer avancerande kurserna. Både hund och människa ska tycka att det är roligt och inspirerande. Det är också roligt och nyttigt att träffa andra individer. En välutbildad hund är lätt att hantera i de flesta situationer och miljöer.

Hur hittar jag rätt hundkurs?

Förr var det framför allt Brukshundklubben som stod för det mesta kursutbudet. Det fanns förstås också erbjudanden på den lokala affärens anslagstavla... Idag är utbudet betydligt större och mer anpassat till vår tids krav på tillgänglighet på platser och tider som inte tar för mycket tid från annat. Våra djurgymnasier examinerar många välutbildade unga som ser hundägarutbildning som en framtida inkomstkälla. Det är allt fler personer som startar egen rörelse med hundägarutbildning som en huvudnäring. Det senaste är att det byggs upp allt fler inomhushallar för hundträning runt om i landet. Det gör att verksamheten kan bedrivas hela året. Om du letar på nätet med sökorden hundkurs och din ort till exempel så kommer du att se många erbjudanden.

Tänk på att höra efter om den eller de som leder kursen har en gedigen utbildning för det. Brukshundklubben har sin handledar- och instruktörsutbildning. Det finns också ganska gott om andra privata utbildningar som har mycket hög kvalitet. Se till att kursen bygger på positiva träningsmetoder och inte på straff och annat obehag. Försök få referenser från tidigare kursdeltagare.

Vad kostar en kurs med hunden?

En normalkurs ligger oftast på 800-1 200 kr på en brukshundklubb. Men tänk på att det krävs att du är medlem i klubben och det kan kosta 500 - 700 kr per år. På lokala kennelklubbar blir det billigare. Medlemsavgiften stannar på 150-200 kr och kurserna ligger på 1 000-1 200 kr. För en kurs hos en professionell tränare så kostar det cirka 1 500-2 500 kr, men då ingår skatter, sociala avgifter och den moms som t ex Brukshundklubben slipper ta ut. Ungdomar som vill gå på kurs med sin hund gör det med fördel på Sveriges Hundungdoms klubbar runt om i landet. Tänk också på att man får köpa kurslitteratur på en del kurser.

Nyfiken på vår hundförsäkring?