Försäkra Katten

Det finns katter för alla smaker – slanka aristokrater, mysiga stugsittare och smidiga minitigrar. Här är mycket att vinna på ett väl genomtänkt val. Men oavsett katt är den en familjemedlem för de närmaste 12 -15 åren. Din katt kan bli sjuk eller skadas. Då är det tryggt med en kattförsäkring.

Varje liten kisse ska ha så god start i livet som möjligt. Kattungen ska avmaskas och vaccineras mot kattpest och kattsnuva, omvaccineras vartannat år. När katten är fullt utvuxen (ettårsåldern) bör den kastreras/steriliseras, annars skvätter den, för oljud och är ständigt på rymmen. Katten bör också ID-märkas och framförallt försäkras.

Se över kattens försäkringsbehov. Ett veterinärbesök kan bli en mycket större ekonomisk smäll än vad man kan förställa sig, men har man en en Moderna kattförsäkring täcker den större delen av kostnaden. En kattförsäkring kostar betydligt mindre än en motsvarande hundförsäkring.Katt med krage

Vanlig orsak till veterinärbesök bland huskatter

Sårskador är vanligaste orsaken till veterinärbesök bland huskatter. Katter som får gå ut utsätts för större risker än konstanta innekatter. Utelivet medför större risk att bli påkörd, ramla ner från träd eller träffa på andra katter, vilket kan resultera i i slagsmål med riv- och bitskador. Bland raskatter, som mer sällan vistas utomhus, hamnar sårskador först på femte plats. Skador orsakade av slagsmål är inte så vanligt förekommande bland raskatter. Delvis kan det bero på att revirinstinkten inte är lika stark inomhus. En ansvarsfull ägare ser till att katter som inte drar jämt slipper umgås med varandra.

Magen är ett problemområde

Kräkningar och diarré är vanliga symptom, vilka kan orsakas av magkatarr, virus eller parasiter. Andra problemsymptom relaterade till magen är avmagring och tappad matlust. Raskatter löper större risk än huskatt att drabbas av virussjukdomar. Utställningar och att man har flera katter i grupp ger ett större smittotryck på raskatter.

Främmande föremål i matsmältningsapparaten med åtföljande livshotande stopp drabbar inte katter lika ofta som hundar. Katter är inte lika benägna att gnaga och tugga i sig osmältbara föremål. Katter är kräsna djur och äter sällan något olämpligt. Däremot är det vanligare bland raskatter att de leker med paketsnören och garn som fastnar i mag-tarmkanalen. Leder ett sådant stopp till en dyr operation är det tryggt att ha en försäkring.

Tumörer, tandsjukdomar och problem med att kissa

Sjukdomar som både huskatter och raskatter drabbas av i lika stor utsträckning är tumörer, tandsjukdomar och problem med att kissa. Katter har koncentrerat urin vilket ökar risken för urinvägsproblem. Det är ett av de vanligaste problemen hos både hon- och hankatter. Oftast blir läget akut hos hankatter. Det beror på att deras urinrör är längre och trängre vilket gör att kristaller och stenar kan fastna. Tumörsjukdomar är vanligast bland äldre katter. Ett sätta att förebygga juvertumörer är att inte ge p-piller, utan kastrera katten om den inte ska användas i avel. Det finns goda skäl till att kolla kattens munhälsa. 70 procent av alla katter över fyra års ålder har någon typ av tandsjukdom. Det går att få katter att acceptera tandborstning varje dag!