Få ut mer av hundkursen

Det är väldigt roligt att lära sig nya saker tillsammans med sin hund. Det finns så många olika saker man kan träna med hunden och ett bra sätt att komma igång är att gå en hundkurs. Under kursen kommer hunden vara i fokus, men syftet är att du som hundägare ska få med dig så mycket kunskap som möjligt så att du kan träna vidare på hemmaplan. Vi har samlat några bra tips till dig för att få ut så mycket som möjligt av kursen.Hund labrador ligger och tittar upp på sin husse

Förbered dig själv mentalt

Innan kursen startar, läs igenom kursbeskrivningen och fundera på vad du allra helst vill ha ut av kursen. Vilka målsättningar har du? Vad ska du fokusera på? Genom att ha en tydlig bild av vad man vill uppnå lägger man tid på rätt saker. Det är också lättare att få rätt stöd från instruktören.

Tänk på att du och hunden är på kursen för att lära er saker, inte för att visa det ni redan kan. Våga ställa frågor om du inte förstår, be om att få repetera flera gånger och be om hjälp. Se till att få ut så mycket som möjligt av träningstillfällena med instruktör.

Förbered den praktiska träningen

Förbered dig så att förutsättningarna för din hund och dig blir så bra som möjligt.

  • Rasta hunden innan träningspasset.
  • Se till att hunden har fått möjlighet att vila och dricka vatten.
  • Se till att du har med dig belöning i form av godis eller leksaker som du vet att din hund blir motiverad av.

Prata också med kursledaren om det är så att din hund har speciella behov som du vet kommer att göra träningen enklare. Hunden kanske till exempel blir stressad av att ha andra hundar nära inpå sig. Om det inte är sådana situationer ni ska träna på så kan du be om mer utrymme.

Nyttja varje minut

Man kan lära sig mycket av att titta på andra. Om man på kursen gör övningar med ett ekipage i taget, passa på att titta på de andra medan du väntar på din tur. Om det är mycket väntetid kan man till och med låta hunden vila i buren eller bilen så att man själv kan fokusera helt på att lyssna på instruktörens råd till andra ekipage. Genom att titta på andra kan man få massor med idéer till belöning, variationer i träningen, knep och lösningar.

Gör läxan

Om man övar och tränar inför nästa kurstillfälle, desto mer kommer man att få ut av kursen. Om man inte tränar hunden mellan gångerna så är det svårt att avancera. Instruktören vill gärna hjälpa deltagarna att komma vidare till nästa steg, men det blir svårt om man inte tränar på hemmaplan. Om du trots att ni tränar inte kommer vidare så är det också väldigt bra information till instruktören. Då kanske du måste ändra träningsmetoden eller hitta andra övningar.

Ha roligt!

Det är nyttigt med målsättningar och fokus, men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med hunden. Ibland kan man ha lite svackor när man lär sig nya saker, men i slutänden ska det kännas stimulerande och roligt. Om man inte får flyt så kanske man ska testa någon annan aktivitet eller kurs. Hitta sådant som både du och hunden tycker om.


Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-08-21