Bli hundägare som pensionär? Varför inte!

– Jag har just tingat en valp! Orden kom från en 80-årig ensamstående man som levt hela livet med fyrfota vänner.

Han blev 89 år gammal och fick nio fantastiska år tillsammans med sin käcka terrier. Förmodligen förlängde samvaron med hunden hans liv med flera år. Han kom ut på långa promenader i alla väder och han träffade massor med andra hundägare och andra intresserade personer.äldre man med hund

Vilken hund ska jag välja?

Vår man i exemplet hade när han var yngre flera schäfrar, sedan bulldogg för att avrunda med en borderterrier. Är du plus 70 är det helt rätt att gå ner lite i storlek på hund. En mindre hund får bra motion även om inte farten hos föraren är så hög. Muskelkraften avtar med åldern. Skelettet urkalkas. Då är det kanske inte så lätt att hålla emot när en rottweiler drar på med alla cylindrarna! 

Välj gärna en dokumenterat frisk ras som borde ge dig låga veterinär- och försäkringskostnader. Tänk på att klippning och trimning kostar några tusen om året. Välj en korthårig ras så slipper du den kostnaden. Fördelen med en mindre ras är också att matkostnaden blir betydligt lägre.

Vad bör jag tänka på?

Det som alla ensamstående djurägare bör göra är att se till att det finns en bra backup om något allvarligt händer. Det bör finnas personer som skulle kunna ta över den livslånga vården av hunden - det är inte ovanligt att en terrier kan bli 17 år. Det är viktigt att ha daglig kontakt med sina barn, grannar och vänner. Det finns tryckta kort som man kan lägga i plånboken där det står att man är djurägare och där man kan ange telefonnummer till anhöriga. Det kan vara bra för bland annat polisen att veta om något händer. Det kan också vara bra att sätta upp en dekal på ytterdörren med samma budskap. Skulle det hända något så är en generös vattenskål till hunden viktig. Mat klarar sig en hund utan i minst en vecka, men vatten måste alltid finnas tillgängligt.

Du kanske ändå inte vill skaffa en valp som pensionär. Det finns andra alternativ! Du kan ta över en äldre hund från någon som av olika anledningar inte kan ha den kvar. Det kan vara någon som blivit allergisk mot hunden. Hundstallet och flera andra hundhem har många hundar som behöver omplaceras.

Ett annat alternativ är att vara dagmatte eller daghusse till en eller ett par hundar. Då finns även en möjlighet att dryga ut pensionen med någon tusenlapp eller två i månaden. En hunddagisplats kan kosta upp till 3000-4000 kr i månaden!

Text: Gunnar Lindgren

Nyfiken på vår hundförsäkring?