Jämför hundförsäkring

en grupp hundar ligger på en gräsmatta

Varför ska jag försäkra hunden?

Genom att teckna en hundförsäkring kan din hund få den vård som behövs om den blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Veterinärvård är kostsamt och hundförsäkringen hjälper dig ekonomiskt om oturen skulle vara framme. Veterinärvårdsförsäkringen ger dig det skydd som du behöver. I vissa bolag kan du teckna tillägg för att komplettera försäkringsskyddet. Du kan till exempel ha en livförsäkring till hunden.

Vad kostar en hundförsäkring?

Priset på en veterinärvårdsförsäkring beror på bland annat på hundens ålder, hundras, och var i landet du bor. Väljer du en försäkring med större omfattning är priset högre. På samma sätt kan priset påverkas av vilken självrisk du väljer. Du kan enkelt räkna ut ditt pris på vår hundförsäkring. 

Flera bolag erbjuder olika typer av rabatt på hundförsäkring. Du kan till exempel få valprabatt eller rabatt om du är aktiv hunduppfödare eller är medlem i SKK. Vissa bolag erbjuder samlingsrabatt om du samlar dina olika försäkringar hos dem; hemförsäkring, bilförsäkring, hundförsäkring, båtförsäkring m.m.

Veterinärvårdsbelopp

Jämför vilken maximal ersättning för veterinärvård försäkringen gäller för. Väljer du ett högre ersättningsbelopp kommer försäkringen vara dyrare, men du kan känna en ökad trygghet. Ska du försäkra en valp? Det kan vara en bra idé att välja ett högre maxbelopp det första året. Oavsett hundens ålder är det viktigt att ersättningsbeloppen inte sänks när hunden blir äldre.

Självrisk och självriskperiod

Självrisken är den del av veterinärvårdskostnaden som du själv betalar. Det vanligaste är att det är en del fast självrisk och en del rörlig självrisk.

Det fungerar så att du betalar först en fast självrisk och sedan en procentuell andel av de kostnader som överstiger den fasta självrisken.

Väljer du en låg självrisk så påverkar det priset på din hundförsäkring så att det blir högre. På samma sätt kan du sänka priset genom att välja en hög självrisk.

Du ska också jämföra självriskperiod för hundförsäkringen. Under en självriskperiod betalar du bara den fasta självrisken en gång. Ju längre självriskperiod desto bättre. Har du till exempel en självriskperiod på 365 dagar så betalar du bara den fasta självrisken en gång per år. Det betyder att du kan spara tusenlappar om du måste besöka veterinären flera gånger under ett år.

Begränsningar

Utöver det maximala ersättningsbeloppet för veterinärvård ska du titta på om det finns några begränsningar i hundförsäkringen. Vissa moment ingår endast om du väljer tillägg eller en högre omfattning på försäkringen. Dessa moment är till exempel:

  • Medicin
  • Rehabilitering
  • Magnetröntgen och Skiktröntgen

Undantag i försäkringen

Det finns sjukdomar och situationer som inte omfattas av hundförsäkringen. Undantagen är relativt lika i hela branschen. Det är bra att jämföra vilka undantag som finns och se om det är något som är särskilt viktigt för just din hund.
bild med en knapp räkna här