Vad kostar det att ha hund?

Att köpa och äga en hund medför en hel del kostnader. Det är bra att känna till vad det kan kosta att ha hund innan man tar beslutet att ta hem valpen eller den vuxna hunden.
Hund golden retriever utomhus

Hunden kostar mest det första året

Utöver inköpet av hunden måste du räkna med kostnader för mat, utrustning och hundförsäkring samt veterinärvårdsavgifter för t ex vaccination. Ofta kostar hunden som mest det första året, speciellt om det är en valp. Om hunden gör sig illa eller blir sjuk så får du räkna med ökade kostnader även om du får hjälp från din försäkring. Det är bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

Här nedan har vi listat de viktigaste kostnaderna för hunden första åren. Flera av kostnaderna varierar beroende på storlek på hunden och vad det är för hundras. Kostnader för veterinär och försäkring kan också variera beroende på var i landet du bor. Vi har utgått från en av de vanligaste hundraserna, labrador, boende i Stockholm/storstad.

Vad kostar en hund?

Priset för en hund kan variera ganska mycket beroende på vad det är för hundras, vilka föräldrar hunden har med mera. Priset kan variera hos olika uppfödare. När en hundras ökar i popularitet går priset ofta upp. En labradorvalp kostar runt 12 000 kr. Det är ett ganska vanligt pris för en valp.

Kostnad  År 1 År 2
Mat  7000 kr     9000 kr   
Halsband och koppel  300 kr  100 kr
Mat- och vattenskål  200 kr  -
Vaccination  550 kr  550 kr
Hundförsäkring  3000 kr  3000 kr
Bajspåsar  300 kr  300 kr
Klotång  100 kr  -
Hundsäng  700 kr  -
Valpkurs  1900 kr  -
Medlemskap hundklubb       400 kr  400 kr
Kurs i lydnad  -  1900 kr

Om du inte redan har försäkrat din hund kan du beräkna vad en hundförsäkring skulle kosta baserat på hundens ras, kön och ålder.

Fler kostnader

Det finns en rad andra kostnader som du får räkna med:

  • Pälsschampo
  • Borste och kam
  • Hunddagis eller dagmatte
  • Veterinärkostnader
  • Transportbur/hundbur till bil
  • Klippning eller trimning

Sen finns det en uppsjö av utrustning, smarta prylar, hundkurser och aktiviteter du kan lägga pengar på om du vill.


Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-01-31