Siberian Husky

Med sitt varglika utseende fascinerar dessa hundar många av oss. Siberian Husky med ett ursprung i det karga och kyliga Sibirien är idag väldigt populär som draghund. Läs mer om dess ursprung, kännetecken och egenskaper.Hundras siberian husky

Historia

Siberian Husky har sitt ursprung i hundar som användes av nomadfolk i norra Sibirien. Nomaderna var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. De användes som slädhundar för att kunna transportera sig men använde dem också till jakt och renvallning. Man kunde också använda hundarna som värmekälla under kalla nätter.

Senare började man använda hundarna vid draghundstävlingar och upptäckte hur snabba de är. I Alaska började man avla fram hundar för att tävla med och det är där som hundrasen Siberian Husky föddes. Siberian Husky erkändes som egen ras 1930 av den amerikanska kennelklubben.

Kännetecken och egenskaper

Siberian Husky är en medelstor hundras som är långbent och atletisk. De kan ha en mankhöjd upp emot 60 cm men är aldrig grova. Hundrasen har en tjock päls med mjuk underull och raka täckhår. Man kan se Siberian Husky i alla färger men det är vanligt med den grå eller svart och vita ”varglika” färgen.

Siberian husky är en hundras som är framavlad för att vara en arbetande slädhund och leva uteliv. Den har en hög arbetsmoral, stark flockkänsla och skarp jaktinstinkt. Den kan vara svår att ha lös. Det är oftast en vänlig och uppmärksam hund, men som kräver rätt typ av motion och stimulans för att vara harmonisk. De flesta Siberian Husky vill till exempel bo utomhus och har stort behov av att röra på sig.

Många tycker att hundrasen är vacker och lite spännande men glömmer att de har krävande egenskaper. Väljer man att skaffa en Siberian Husky ska man vara beredd på att hantera deras medfödda drift att springa, att de gärna vill ha sällskap av andra hundar och att de utan bekymmer spanar in grannens katt för att jaga den vid ett senare tillfälle. Hundrasen passar utmärkt för den friluftsintresserade som vill ha med sig en följeslagare på många äventyr i fjällen.

Har Siberian Husky alltid blå ögon?

Det är inte ovanligt att se Siberian Husky med blå ögon. Men det är inte alla hundar inom rasen som har blå ögon. De kan också ha bruna ögon eller ett öga av varje färg.
Studier har visat att hundrasen kan ha en förändring i en gen som orsakar en lägre pigmentproduktion i ögat. Det finns alltså ingen blå färg men avsaknaden av annat pigment gör att ögat ser blått ut. 

Hälsa

Siberian Husky är frisk hundras utan några särskilda defekter kopplade till rasen. Det här beror troligtvis på att man har avlat på funktion i första hand och inte på utseende.  Precis som andra hundar kan de givetvis drabbas av olika typer av skador. Livmoderinflammation är till exempel vanligt hos alla tikar, oavsett hundras.

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-08-29

Vad kostar en hundförsäkring?