Jämthund

Jämthunden är en svensk hundras som är väldigt populär här i hemlandet. Det är den femte mest vanliga hundrasen i Sverige enligt Jordbruksverkets statistik. Det är framför allt som jakthund vi älgjakten som den briljerar. Läs mer om jämthundens ursprung, kännetecken och egenskaper.Svensk jakthund jämthund ute i skogen

Jämthundens historia

Jämthunden härstammar från stora spetsar som användes av jägarfolk i Norrland. Det är oklart hur länge man har använt den här typen av hundar och fram tills 1946 räknades jämthund och gråhund till samma ras. Det pågick under många år diskussioner om dessa hundraser tills man slutligen enades om att de måste ses som två olika raser.

Jämthunden har framför allt använts till älgjakt. Till viss del även vid jakt på björn, lo och skogsfågel. Man har gjort försök med att använda dem som slädhundar men det lyckades inte då de är alldeles för självständiga för att samarbeta bra i ett hundspann.

Egenskaper och kännetecken hos en jämthund

Jämthunden är en stor spetshund. De blir runt 60 cm i mankhöjd och är robusta och starka. Färgen är grå i mörkare eller ljusare nyans. Den har en päls som är anpassad för uteliv. De klarar kyla och väta väl. Den är också lättskött, behöver bara ett bad någon gång ibland. 

Det här är en hundras som är stabil och modig med stor jaktlust. Den används fortfarande vid jakt på älg, men också på björn och vildsvin. Jämthunden är en ställande hund vilket innebär att den söker upp viltet, till exempel en älg och skäller på älgen. Skällandet, som kallas ståndskall, gör att älgen koncentrerar sig på hunden, och stannar upp. Jägaren kan sedan ta sig till platsen.

Eftersom jämthunden har så utpräglade jaktegenskaper lämpar de sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Jämthunden är generellt en frisk hundras men det förekommer vissa hälsoproblem som epilepsi och höftledsdysplasi (HD).

Text: Linnea Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-08-29

alaskan malamute vad kostar en hundförsäkring