Hundraser

Hunden må vara släkt med vargen, men idag är det mycket som skiljer dem åt. Ända sedan hunden domesticerades har människan förändrat arten och avlat fram hundraser för att uppfylla olika behov. Det finns små hundraser, stora hundraser, hundraser som inte fäller någon päls och hundraser som är specialiserade för olika arbetsuppgifter. Idag finns det 345 hundraser i Sverige (SKK 2017).
Hundar av olika hundraser står på en stock
Hundras är ett begrepp som används för att beskriva renrasiga hundar. Hundraserna har utvecklats genom ett planerat avelsarbete, oftast drivet av en kennelklubb. Hundar godkänns utifrån en rasstandard, registreras och får en stamtavla. Den äldsta stamboken som finns är för hundrasen foxhound och är redan från 1700-talet. De flesta hundraser som vi känner till idag skapades genom planerad avel sedan mitten av 1800-talet. Det är också då som de första kennelklubbarna bildades och de första hundutställningarna hölls.

Idag är den största kennelorganisationen Fédération Cynologique Internationale (FCI), som är en internationell organisation. Nationella kennelklubbar som till exempel den Svenska kennelklubben (SKK) är anslutna till FCI.

Olika typer av hundraser

Hundraser delas in i olika rasgrupper. Den här uppdelningen bygger oftast på hur man ursprungligen använde hunden. Både FCI och SKK använder sig av samma gruppindelning. De rasgrupper som finns är:

Vall-, boskaps- och herdehundar

Det här är hundraser som ursprungligen användes för att valla får eller för att vakta boskap. En del av hundraserna har utvecklats för att driva får, andra för att vakta dem och skrämma bort varg eller annan inkräktare. Idag används flera av raserna fortfarande till vallning medan andra är brukshundar eller populära sällskapshundar. Exempel på hundraser i gruppen är border collie, australian shepherd, belgisk vallhund, shetland sheepdog och welsh corgi.

Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

I den här gruppen av hundraser finns allt från små pinschrar till stora mastiffer. Vad de trots allt har gemensamt är att de har använts som vakthundar och boskapshundar. Några utav dem är fortfarande flitiga gårdshundar, lojala brukshundar eller trevliga sällskapshundar. Exempel på hundraser i gruppen är dansk-svensk gårdshund, dvärgschnauzer, rottweiler, dvärgpinscher och grand danois.

Terrier

De flesta av hundraserna som är terrier har sitt ursprung i Storbritannien. De har tidigare använts som jakt- eller kamphundar. Idag är de flesta av dem populära sällskapshundar men några av dem används fortfarande som jakthundar, till exempel för grytjakt. Exempel på hundraser i gruppen är jack russell terrier, borderterrier, american staffordshire terrier, staffordshire bullterrier och yorkshireterrier.

Taxar

Tax som finns i nio olika varianter har fått en alldeles egen grupp. Alla är samma hundras men finns i tre olika storlekar och tre olika pälstyper. Taxen är ursprungligen en jakthund. Idag används den fortfarande som jakthund men främst som sällskapshund. Läs mer om taxar.

Spetsar och raser av urhundstyp

Det här är en stor grupp med många olika typer av hundraser. Det är allt från polarspetsar och jaktspetsar till olika hundar av urhundstyp. Exempel på hundar i gruppen är jämthund, norrbottenspets, podenco ibicenco, pomeranian, siberian husky och svensk lapphund.

Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Hundraserna i den här gruppen är främst jakthundar. Det finns också med ett fåtal spårhundar samt några hundraser som är populära sällskapshundar. Flera av våra svenska hundraser är drivande hundar eller spårhundar.  Exempel på hundraser i gruppen är dalmatiner, rhodesian ridgeback, beagle, drever, hamiltonstövare och foxhound.

Stående fågelhundar

Stående fågelhundar kallas de jakthundar som söker vittring efter fågel i luften och markerar för jägaren var fågeln är. De har ofta ett väldigt tydligt sätt att markera riktning genom att stå och peka med nosen mot det håll där fågeln befinner sig. Några av dessa hundraser är populära som sällskapshundar men de flesta används fortfarande för fågeljakt. Exempel på hundraser i gruppen är irländsk röd setter, vorsteh, weimaraner och pointer.

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

I den här gruppen hittar man några av de mest populära och vanligaste hundraserna. Det är några av dem som är jakthundar och många av dem är apporterande hundraser. Många hundraser i gruppen används idag väldigt allround som brukshundar, sällskapshundar eller aktiva familjehundar. Exempel på hundraser i gruppen är golden retriever, labrador retriever, tollare, cocker spaniel och lagotto romagnolo.

Sällskapshundar

Som namnet på gruppen avslöjar hittar man här hundraser som har utvecklats till sällskapshundar sedan lång tid tillbaka. Alla är små till växten och passar alldeles utmärkt till sällskapshundar. Några utav dem är mer aktiva och passar också till olika hundsporter. De flesta av dem är väldigt populära uställningshundar. Exempel på hundraser i gruppen är bichon havanais, chihuahua, fransk bulldogg, mops, papillon, shih tzu och pudel.

Vinthundar

Vinthundar är snabba jakthundar som ursprungligen användes för hetsjakt. Det här är en jaktform som är förbjuden i Sverige och idag används de flesta av dessa hundraser som sällskapshundar. Det finns vinthundar som används i hundkapplöpning. Exempel på hundraser i gruppen är afghanhund, greyhound, irländsk varghund och whippet.Hundar av olika hundraser ligger på en gräsmatta

Blandrashund

En blandrashund är en korsning mellan två, eller flera, hundraser. Eftersom korsningen kan vara mellan olika hundraser kan en blandras se ut på många olika sätt. Några blandraser blir väldigt lika de hundraser som korsats, andra får helt andra utseenden.

Det finns några blandrashundar som är medvetet framavlade, till exempel cockerpoo, labradoodle och schabrador. De flesta blandraser har inte egna namn. Blandrashundar är generellt friskare än renrasiga hundar.  Å andra sidan finns det bättre dokumentation och uppföljning över kända hälsoproblem hos renrasiga hundraser.

Att välja hundras

Eftersom det finns så många olika hundraser kan valet av hund bli svårt. Det är fantastiskt att det finns en sådan valmöjlighet, men det sätter också lite press på den som vill bli hundägare. Den hund man väljer kommer förhoppningsvis vara en del av ens liv i 10-15 år framåt. Det viktigaste är att inte bara välja hundras utifrån hur hunden ser ut. Hundens egenskaper, behov och hälsa är viktigare.

Vilka hundraser är mest populära? Kolla i topplistan populära hundraser 2019.

Text: Linnea Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-08-28