Hur reagerar hunden eller katten på insektsbett?

Symptomen vid allmänpåverkan är illamående, matthet, svullnad i ansiktet, klåda och andningsbesvär. I sällsynta fall kan hunden eller katten få en så kraftig allergisk chock att det avlider. Vissa gifter kan ge svåra lever- och njurskador, som kan ha dödsfall som följd.

Vad gör jag om min hund eller katt blivit stungen eller biten?

Om du upptäcker att ditt djur fått ett stick eller bett så är det alltid bra att försöka ta reda på vilken insekt som kan ha stuckit eller bitit. Det är oftast getingar eller myror som orsakar de största besvären. Vissa insektstick kan ge samma besvär som om hunden eller katten blir biten av en huggorm. Håll hunden eller katten under uppsikt närmaste timmen så du har kontroll om det kommer en kraftig reaktion. Är du osäker kan du alltid vända dig till 2288 Djurens vårdguide.

Djurens vårdguide

Ring 90228 om du behöver vårdrådgivning för din hund eller katt. Djurens vårdguide har öppet alla vardagar 8-20.

Läs mer

Läs mer om myrbett.

Lindra klådan

Det finns flera sätt att lindra hunden eller kattens smärta och klåda. Det finns produkter hos zooaffärer eller hos apoteket som både lindrar klådan och verkar antiseptiskt. Du kan även kyla av huden med lite is, till exempel en kylklamp i en handduk.

 

När behöver jag åka till veterinären?

Om ditt djur blir allmänpåverkat, har tidigare visat sig vara överkänsligt mot stick, blivit stungen i munnen, drabbats av ett flertal stick, eller är väldigt ung eller gammal - uppsök veterinär. Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett eller insektsbett men detta är inte längre praxis. Det kan hjälpa med kortison om hunden har blivit biten så att slemhinnorna i andningsvägarna börjar svullna upp.

Läs mer om getingstick på hund och getingstick på katt.

27 apr 2016
Gunnar Lindgren