Avmaskning katt – hur ofta ska man avmaska en katt?

Sedan 2014 rekommenderar Läkemedelsverket[1] att du inte ska avmaska din katt rutinmässigt.
Kattungar bör avmaskas mot spolmask vid fjärde och sjätte levnadsveckan, därefter var fjärde vecka fram tills kattungen flyttar till sitt nya hem.

Det finns flera olika typer av mask hos katt, men de två vanligaste är bandmask och spolmask.katt vilar på en hylla

Bandmask hos katt

Katten smittas av bandmask när den äter andra smittade smådjur, till exempel möss, råttor och sorkar. Bandmask smittar inte mellan katter, utan det krävs en så kallad mellanvärd. Katter som jagar och äter mycket småvilt kan regelbundet behöva avmaskas mot bandmask. Det är sällan katten visar symtom vid en bandmaskinfektion, men ibland får katten matsmältningsrubbningar och lös avföring. [2]

Spolmask hos katt

Mellan 5 och 15 procent av alla utekatter har spolmask. Katter som vistas enbart inomhus blir inte infekterade av spolmask och behöver därmed inte avmaskas.
Kattungar smittas av spolmask via mjölk dagarna efter födsel, vuxna katter smittas av att äta smågnagare. Vid en spolmaskinfektion kan kattungen växa dåligt, få dålig pälskvalitet och få svullen buk.

Avmaskningsmedel – behandla katt mot mask

Om du misstänker att din katt har mask, kan du skicka in ett avföringsprov för analys[3]. ”Kolla Masken” är ett provtagningskit som finns att köpa hos veterinärer, på apotek och via e-handel.

Fråga din veterinär om vilket avmaskningsmedel du ska välja till din katt när du har fått provsvaret. Det är viktigt att använda rätt avmaskningsmedel för att motverka resistensutveckling mot avmaskningsmedel.

Läs vad som gäller för avmaskning av hund här. 

Text: Emilia Nilsson
Granskat av veterinär: Ylva Trygger
Senast uppdaterad: 2019-10-08