När kan man byta djurförsäkring?

Generellt så är djurförsäkringen ett avtal på ett år. När den perioden är slut har du möjlighet att byta till en annan försäkring. Det spelar ingen roll om du betalar försäkringen per månad eller per halvår, du kan fortfarande bara byta när hela försäkringsperioden har passerat. Det är viktigt att inte ha något glapp i djurets försäkringsskydd så kontrollera vilket datum ditt avtal går ut, så kallad huvudförfallodag eller årsförfallodag. Försäkringsperioden framgår i dina försäkringshandlingar.

Byta hundförsäkring

När man vill byta hundförsäkring finns det ett par saker man ska tänka på. När du tecknar försäkringen får du fylla i en hälsodeklaration och svara på några frågor om hundens hälsa. Om hunden har varit sjuk eller skadad så är det viktigt att kontakta oss så att vi får mer information och kan ge bästa möjliga rådgivning. Om man lämnar felaktiga uppgifter i hälsodeklarationen eller om hunden är sjuk vid överflytten så kan man gå miste om ersättning från försäkringen. Ersättning kan utgå permanent beroende på vad det är för skada eller sjukdom.

Det finns några situationer då det inte är lämpligt att byta hundförsäkring:

 • En hund som är äldre än 7 år
 • Om hunden har sjukdom eller problem som är återkommande, t ex problem med analsäckarna, hudproblem eller allergier.
 • Om hunden blivit sjuk eller skadat sig precis innan den nya försäkringen ska gå igång.
 • Om hunden har en kronisk sjukdom som tidigare försäkring ersätter.

Läs mer om att jämföra hundförsäkring här.

Byta kattförsäkring

På samma sätt ska man tänka på ett par saker när man vill byta försäkring till katten. Katter lider sällan av samma typ av ihållande åkomma som hundar, men det finns återkommande problem som kan ge en reservation i försäkringen. Fyll i hälsodeklarationen som du får när du ska teckna försäkringen och kontakta oss om du har några funderingar. Om katten har varit sjuk eller skadad så vill vi ha mer information så att vi kan ge bra rådgivning. Det är av största vikt att uppgifter som lämnas i hälsodeklarationen är korrekt annars kan man gå miste om ersättning.

Det finns några situationer då det inte är lämpligt att byta kattförsäkring:

 • En katt som är äldre än 7 år
 • Om katten har problem med urinvägarna, t ex urinsten.
 • Om katten har en kronisk sjukdom som tidigare försäkring ersätter.

Läs mer om att jämföra kattförsäkring här.

katt ligger i sin husses knä vid datorn

När avslutas den tidigare försäkringen?

Den tidigare försäkringen avslutas inte automatiskt. Många gånger kan vi hjälpa till att säga upp den tidigare försäkringen om du meddelar oss detta.

Kan man ta över en djurförsäkring från den tidigare djurägaren?

Om man tar över en vuxen hund eller katt kan man också ta över försäkringen på djuret. I praktiken funkar det så att man tecknar en ny försäkring i den nya djurägarens namn. Om villkoren på försäkringen har hunnit ändras sedan den förra ägaren tecknade försäkringen kan det bli skillnader i till exempel självrisk.  Priset kan också påverkas beroende på om man till exempel bor på en annan ort än den tidigare ägaren. En fördel med att ta över en djurförsäkring i samma bolag är att man inte har någon karens och hunden eller katten får inga nya undantag i försäkringen vid bytet.

Checklista vid byte av djurförsäkring:

 • Jämför både innehåll och pris innan du byter djurförsäkring.
 • Ta reda på när den tidigare försäkringens huvudförfallodag är.
 • Fyll noga och korrekt i en hälsodeklaration för djuret och meddela oss om hunden eller katten har haft någon sjukdom eller skada.
 • Sjukdom eller skada som har inträffat innan försäkringen går igång ersätts aldrig, oavsett typ av sjukdom. Om du har tecknat en ny försäkring långt fram i tiden och något händer med hunden eller katten innan den försäkringen startar måste du meddela oss detta.

Vad kostar en djurförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för hund och katt och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer