Vad kan jag göra för att hitta och få tillbaka min katt?

För en liten kostnad kan du se till att id-märka och ägarregistrera din katt. Du kan till exempel chipmärka katten och anmäla dina och kattens uppgifter till DjurID.se. Där kan du ägarregistrera din katt oavsett vad det är för ras, med eller utan stamtavla.

Det är alltid bra att en katt som verkar vilsen snabbt kan identifieras. Du kan själv välja om du vill att dina ägaruppgifter ska vara offentliga eller inte för allmänheten i DjurID.se. Polisen har tillgång till alla uppgifter dygnet runt. Det är viktigt att man tänker på att uppdatera adresser och andra kontaktuppgifter i registret.

Genom ett samarbete med Europetnet kan alla chipmärkta katter som finns med i DjurID.se identifieras i hela Europa. Det är en trygghet för alla som tar med katten på utlandsresan. Ska du resa utomlands med katten måste du chipmärka den.

ung flicka kramar om sin katt

Tracker till katten

Idag finns det ett ganska stort utbud av spårsändare, trackers, som du kan sätta på katten. De flesta av dem är ganska stora, så det kan vara svårt att använda dem på en liten katt. De kräver också att katten har halsband. De flesta spårsändare är kopplade till en app i mobilen där du kan följa din katt hela tiden. Det finns även varianter där kattens promenader tankas ner via en speciell kattlucka. Om katten försvinner så kan man leta på de platser som den har besökt tidigare. En risk med detta är givetvis att katten tappar halsbandet eller sändaren.

 

Vad gör jag om katten är försvunnen?

Är din katt ägarregistrerad - Kontakta DjurID.se och meddela att din katt är försvunnen. Om någon hittar katten och kontaktar registret så är det bra att det finns uppgifter om att katten är saknad.

Tala med grannar eller andra som befunnit sig på den plats där katten senast sågs. Sätt upp lappar med en efterlysning där du bor eller i det område där katten försvann. Kolla med djurhemmen i ditt område. Du kan också efterlysa katten i sociala medier. Det finns idag flera grupper på Facebook där man kan få hjälp att efterlysa sitt djur.

Nästa steg är att kontakta polisen på telnr 114 14.  Det är bra att de vet att katten är saknad om någon som hittat den kontaktar dem. Har du tur är det redan någon som varit i kontakt med polisen och katten kan få komma hem igen.

Med lite tålamod, engagemang och samlade insatser så hoppas vi att katten kommer tillrätta så fort som möjligt.

Har du hittat en katt som verkar vilsen? Läs mer om hur du gör när du hittat en bortsprungen katt.

Få ner katt från ett träd

Har katten klättrat upp i ett träd? Läs våra tips för hur du kan hjälpa katten att komma ner.

Läs mer
Linnéa Kjellén