1. Hem
 2. Blogg
 3. Köpa hund
 4. Topplista hundraser 2021

Mest populära hundraserna 2021

På topplistan hittar vi både små hundraser, stora hundraser, brukshundar och sällskapshundar. Här är listan på de mest Googlade hundraserna på webben under 2021*.

 1. pomeranian
 2. golden retriever
 3. rottweiler
 4. labrador
 5. bichon havanais
 6. cocker spaniel
 7. beagle
 8. fransk bulldogg
 9. cane corso
 10. border collie
 11. mops
 12. bichon frisé
 13. chihuahua
 14. grand danois

*Flest sökningar per månad i genomsnitt över de senaste 12 månaderna.

tre glada pomeranian populäraste hundrasenNya hundraser på topplistan

Om man jämför med de mest populära hundraserna 2020 kan man se att det är många hundraser som är samma men det är några nykomlingar på listan:

Cane corso – Det här är en hundras från Italien. Hundrasen härstammar från de molosserhundar som fanns redan på romartiden. I Sverige används hundrasen främst som sällskapshund men de har tidigare använts som vakt- och gårdshund. De har också använts vid jakt på högvilt. Cane corso är en stor och stark hundras som har en hel del vaktinstinkt och kan vara reserverad mot främlingar. Den är självständig, uthållig och aktiv. Passar bäst hos en hundägare som har kunskap om och erfarenhet av hundar.

Bichon frisé – Det här är en liten söt och fluffig hundras som härstammar från Teneriffa, Spanien. Det är en utpräglad sällskapshund som varit uppskattad hos allt från kringresande cirkus till hovet i Spanien. Hundrasen är glad, lättlärd och vill vara sin ägare till lags. Hänger gärna med på fartfyllda aktiviteter som till exempel agility. Det här är en hundras som passar bra till den som skaffar hund för första gången. Nackdelen kan vara att de kräver en hel del pälsvård och man får räkna med att bada, föna och kamma hunden ofta.

Grand danois – Grand danois är en väldigt stor hundras från Tyskland. Idag är det en sällskapshund men härstammar från hundar som användes i strid och har också använts vid jakt. Världens största hund är en grand danois. De kan bli upp till 90 cm i mankhöjd och väga upp emot 90 kg! Det är en lugn, vänlig och kärleksfull hundras. De fungerar ofta bra tillsammans med barn. Grand danois knyter starka band med sin familj och varnar när främlingar kommer. Eftersom de blir så stora är det väldigt viktigt med social träning och vardagslydnad redan i tidig ålder.

tre populära hundraser cane corso, bichon frise och grand danois

Vilken hundras är den vanligaste i Sverige?

Eftersom alla hundar registreras hos Jordbruksverket kan man se hur många av varje hundras det finns i Sverige. Totalt finns det 997 000 hundar registrerade (2020) och de hundraser som ligger i topp är:

 • blandras
 • labrador retriever
 • schäfer
 • chihuahua (om man räknar ihop korthårig och långhårig)

Man kan också kolla på hur många hundar som finns registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK), som endast registrerar renrasiga hundar.
SKK’s topplista för registrerade hundraser 2020 ser ut så här:

 • Labrador Retriever
 • Golden Retriever
 • Tysk Schäferhund
 • Jämthund

Läs mer om att välja hundras.

Vilken hundras ska man välja?

Gör vårt test för att se vilken hundras som passar dig!

Läs mer
Linnéa Kjellén